Екстрадираха радикалният ислямист Ал- Масри в САЩ

Екстрадираха радикалният ислямист Ал- Масри в САЩ
Радикалният ислямист Абу Хамза ал-Масри. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Радикалният британски ислямист Абу Хамза Ал-Масри e бил екстрадиран в САЩ, съобщи министър на вътрешните работи на Великобритания. Тереза Мей.

Самолетът за САЩ с Абу Хамза и още четирима заподозряни терористи е излетял от британската военна база в графство Съфолк, предаде „Дойче веле“.

Предаването му на САЩ дойде след опит на адвокатите му да предотвратят екстрадирарането му по здравословни причини.

Роденият в Египет ислямист получил британско поданство през 1986 г. , но шрез 2006 г. беше осъден на седем години затвор от британски съд.

Защтниците на Хамза твърдели, че здравето на ислямиста се е влошило в затвора, както и че е страдал от депресия и краткосрочна загуба на паметта.

Властите обаче заявили, че ако Ал-Масри наистина има подобни здравословни проблеми, то делото срещу него трябва да се състои възможно най-скоро.

Съдът също така отхвърли оспорването на останалите четирима заподозрени терористи Бабар Ахмад, Сиен Ахсан, Калед Ал- Фаууаз и Адел Абдул Бари.

САЩ предприеха стъпка да им бъде предаден Хамза още през 2004 година, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Абу Хамза обаче успяваше да обжалва исканията за екстрадиране пред британски и международни съдилища, включително и пред Европейския съд за правата на човека.

Властите на САЩ го подозират във връзки с „Ал Кайда“, организиране на лагери за подготовка на терористи в щата Орегон и причастност към отвличане на туристи в Йемен през 1998 г.

Срещу него се предявени общо 11 обвинения и ако съдът го признае за виновен по всички обвинения, Абу Хамза може да бъде осъден на 100 и повече години затвор.

Миналата седмица Европейският съд за правата на човека реши, че правата на Хамза няма да бъдат нарушени, ако той бъде екстрадиран в САЩ.



#Великобритания #„Ал Кайда“ #САЩ #ислямист #екстрадиране #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници