Станишев: Има проблем с българската демокрация

A A+ A++ A

Правителството, начело с Бойко Борисов, планира специализирана правителствена операция за заглушаване на опозицията, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той обясни, че поводът за това е, че съвсем публично, на заседание на правителството Борисов е приканвал и заповядвал на министрите да организират акция за заглушаване на опозицията, предаде БГНЕС.

„Сигурно би звучало смешно, ако не беше тъжно и ако не отразяваше начина на мислене на това управление, защото водещото в съзнанието им е запазване на властта и цензурата", каза Станишев.

„След тези думи няма защо да се чудим, че всеки човек, който изразява различно мнение и задава неудобни въпроси потенциално е клиент на прокуратурата и следствието, продължи Станишев и напомни случая с рап певеца Мишо Шамара, който е известен не само у нас, но се дава и от BBC като негативен пример", коментира Станишев.

„Няма защо да се учудваме и защо България в класациите по свободата на словото и на медиите е на последно място в ЕС, и на 80-то място в света, което е слизане надолу и деградация, отбеляза Станишев. Няма защо да се учудваме и защо при стачката на полицаите и цензурата на властта от страна на г-н Борисов водещи медии отказват участие на опозицията, защото щял да се политизира въпросът", даде пример лидерът на българските социалисти.

Според Станишев това изказване на премиера напомня времената отпреди 1989 г., когато се е заглушавал BBC и „други вражески гласове", като допълни, че „сега за вражески глас се възприема всеки, който критикува или задава неудобни въпроси"

„Има вече много сериозен, системен проблем с българската демокрация", обобщи Станишев.

„Имаше поредица от възражения от нашата ПГ към председателя на НС г-жа Цецка Цачева, която явно тенденциозно слага чадър над г-н Борисов и министрите му, отхвърляйки важни въпроси за хората и питания на опозицията, нарушавайки българската Конституция", продъл;жи Сергей Станишев.

Станишев изброи и числа от статистиката от началото на 41-то НС, като четири са въпросите и питанията на ГЕРБ, които са били отхвърлени, 32- на „Синята коалиция", 43 - на „Атака", 10 - на ДПС, 20 - на независимите и 267- на депутати от БСП.

„Прави силно впечатление разликата между отхвърлените въпроси на ГЕРБ и на „Коалиция за България". Това е нарушение на духа на Конституцията, нищо не може да се пита в тази държава и е скандално", е оценката на Станишев.

#ГЕРБ #БСП #Сергей Станишев #Бойко Борисов #министър-председател #демокрация #правителство #НС #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници