Путин призова НАТО да стане политическа организация

Путин призова НАТО да стане политическа организация
Руският президент Владимир Путин (влявосно) разговаря с колегата си Емомали Рахмон (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин препоръча на НАТО по-скоро да се трансформира в политическа организация, тъй като в в днешния си вид е „атавизъм от времената на Студената война".

По време на среща с военнослужещи в руската база в Таджикистан в петък, Путин заяви, че Русия е силно заинтересувана НАТО бързо да се трансформира, отбеляза РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

„Нашите партньори от НАТО казват, че уж се превръщали в политическа организация. По-добре би било те бързо да се трансформират в чисто политическа организация", коментира руският президент.

Той отбеляза, че Русия би желала НАТО да не излиза от рамките на своята уставна дейност и да не разширява сферата на дейността си, както и да не става глобална организация.

Междувременно Русия и Таджикистан съобщиха, че са подписали договор за ползване на руска военна база в бившата съветска република в Централна Азия, граничеща с Афганистан.

В петък руският президент сложи подписа си под договора със срок до 2042 г.

Русия е стратегически партньор на Таджикистан. Ние сме искрено заинтересувани да развиваме сътрудничеството“, заяви таджикският президент Емомали Рахмон.

В края на септември Путин заяви, че руските военни бази в Киргизстан и Таджикистан ще осигурят стабилност в Централна Азия след извеждането на силите на НАТО от Афганистан.

Тогава руският президент бе на преговори с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев.

Путин даде да се разбере, че след извеждането на водената от САЩ международна коалиция от Афганистан ситиуацията там надали ще се промени към по-добро и руското военно присъствие в региона при необходимост може да бъде задействано в борбата с тероризма, екстремизма и търговията с наркотици.

Изтеглянето от Афганистан на САЩ, както и на другите участници в международните сили ИСАФ, сред които и България, е планирано за 2014.

#Русия #Таджикистан #бази #военни бази #договор #президент на Русия #президент на Таджикистан #Владимир Путин #Емомали Рахмон #НАТО #организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници