Русия си осигури военна база в Таджикистан до 2042 г.

Русия си осигури военна база в Таджикистан до 2042 г.
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) заедно в държавния глава на Таджикистан Емомали Рахмон (вляво). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Таджикистан съобщиха, че са подписали договор за ползване на руска военна база в бившата съветска република в Централна Азия, граничеща с Афганистан.

В петък руският президент Владимир Путин е сложил подписа си под договора със срок до 2042 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„По този начин ние ще осигурим защитата на нашите стратегически интереси и ще укрепим сигурността и стабилността в цяла Централна Азия“, заяви Путин на пресконференция.

Новият договор замества сегашния, чийто срок изтича през 2014 г., уточни съветникът в Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от Интерфакс.

По силата на подписания документ Русия ще плаща съвсем нисък наем за поддържането на базата, в която служат около 7000 военни.

„На практика това е гратис“, добави Ушаков.

„Русия е стратегически партньор на Таджикистан. Ние сме искрено заинтересувани да развиваме сътрудничеството“, заяви таджикският президент Емомали Рахмон.

В края на септември Путин заяви, че руските военни бази в Киргизстан и Таджикистан ще осигурят стабилност в Централна Азия след извеждането на силите на НАТО от Афганистан.

Тогава руският президент бе на преговори с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев.

Путин даде да се разбере, че след извеждането на водената от САЩ международна коалиция от Афганистан ситиуацията там надали ще се промени към по-добро и руското военно присъствие в региона при необходимост може да бъде задействано в борбата с тероризма, екстремизма и търговията с наркотици.

Изтеглянето от Афганистан на САЩ, както и на другите участници в международните сили ИСАФ, сред които и България, е планирано за 2014.

#Русия #Таджикистан #бази #военни бази #договор #президент на Русия #президент на Таджикистан #Владимир Путин #Емомали Рахмон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници