50 години с музиката на „Бийтълс”

50 години с музиката на „Бийтълс”
„Бийтълс" е английска музикална поп и рок група от Ливърпул, призната за една от най-влиятелните групи в историята на поп музиката. Снимка: fanpop.com
A A+ A++ A

Навърши се точно половин век от деня, в който бе пусната песента Love Me Do – първият сингъл на най-великата и успешна музикална група на всички времена „Бийтълс".

Според експерти именно тя е поставила началото на главоломната кариера на Ливърпулската четворка.

В петък по повод годишнината във Великобритания ще бъде представен нов документален филм, в който очевидци твърдят, че мениджърът на състава Брайън Ъпстейн е изкупил 1000 бройки от първата плоча, за да увеличи по този начин показателите за продажбите и да осигури на състава място в музикалната класация на страната.

Тържества по повод първия сингъл на „Бийтълс" ще се състоят в родния град на членовете на състава – Ливърпул, предават БТА и бТВ.

Централна площадка на мероприятията в рамките на започващия от 5 октомври „специален уикенд" ще е ливърпулският Албърт док.

Хиляди фенове на „Бийтълс" ще се съберат там, за да поставят рекорд за Книгата на Гинес с май-масовото изпълнение на песен в света.

Акцията ще е първи акцент в програмата, която ще продължи и през почивните дни и ще включва различни музикални и развлекателни представления.

Няма да изостане и клубът Cavern, където от 19 август 1962 година Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар изнасят 292 концерта.

В неделя телевизионният канал Би Би Си 4 ще покаже документалния филм за „Бийтълс" и първия им хит Love Me Do.

След представянето на тази композиция съставът се изкачва на 17-о място в британския чарт.

Автор на филма е приятел и бивш делови партньор на Ъпстейн – Джо Фланери.

„Бийтълс" е английска музикална поп и рок група от Ливърпул, призната за една от най-влиятелните групи в историята на поп музиката.

Нейни членове са Джон Ленън (1940-1980), Джордж Харисън (1943-2001), Пол Маккартни (1942) и Ринго Стар (1940).

Тяхната авангардна музика, начин на поведение и стил на обличане доминират 60-те години на ХХ век и поставят началото на нови модни тенденции.

Имат продадени над 1.3 милиарда албума.

През 2004 г. „Ролинг Стоун" поставя „Бийтълс" на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

#Бийтълс #Ливърпул #Великобритания #Джон Ленън #Джордж Харисън #Пол Маккартни #Ринго Стар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници