„Ди пресе“: Българите се връщат в родината си

„Ди пресе“: Българите се връщат в родината си
В последно време все повече български емигранти се завръщат в родината си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Die Presse ; превод: БГНЕС (със съкращения)

След промените през 1989 година около 1 милион българи напускат страната в посока Запад. Сега обаче все по-често се случва немислимото – хиляди българи се завръщат в родината.

След политическите промени през 1989 година България започва да се опразва в посока Западна Европа, САЩ и Канада.

Никой не може да каже колко точно хора напускат родината си, броят им варира от 600 000 до над 1 милион за последните 20 години. В началото на 90-те години много български учени се отправят на Запад в търсене на по-добра работа и съответно по-добър живот.

Причината е не само в масовите съкращения по това време, но най-вече в ниските заплати и непрестанно растящите цени. Пикът на този процес бе кризата от 1996 година.

Ако през 1988 година населението на България е наброявало близо 9 милиона души, то сега българите са малко над 7,5 милиона, а през 2030 година се очаква да се „стопят“ до не повече от 6,8 милиона.

Според австрийския социолог Аугуст Гехтер от Виенския център за социално обновление масовата емиграция е не само логична, но дори съвсем нормална фаза. Гехтер изброява три основни причини за това развитие:

Първо, по време на социализма излизането от страната е било забранено; второ, трудовият пазар се срива след промените; и трето, по време на социализма научният сектор е бил изкуствено раздут.

След преминаването към пазарна икономика реално не е имало достатъчно работни места за всички тези учени. 11 процента от тях напускат България в периода 1989–1995 година, насочвайки се предимно към САЩ и Германия.

„Един болезнен процес“, казва Даниела Бобева от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Но това бе едно очаквано преструктуриране“, добавя тя.

От известно време обаче се наблюдава известна промяна в миграционната статистика на страната: все повече българи се завръщат в родината си. Според едно изследване на БАН през последните 5 години около 450 000 души са се върнали в България. Цифрата вероятно е завишена, но тенденцията е налице.

#България #българи #САЩ #Германия #чужбина #социализъм #социолог #емигранти #заплати #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници