Експерти: Референдумът е за политически, не за икономически въпроси

Експерти: Референдумът е за политически, не за икономически въпроси
Според математика проф. Михаил Константинов референдумът ще пропадне заради слабо участие, тъй като по закон на него трябва да гласуват не по-малко хора, отколкото на последните избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С референдум могат да се решават политически въпроси, но не икономически, заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ по повод предстоящия референдум за строежа на АЕЦ „Белене“.

„Да приемем, че изходът му бъде положителен. Но като дойде ново правителство, ако не се намери финансиране, какво ще стане тогава?“, запита тя в ефира на bTV.

Според математика проф. Михаил Константинов референдумът ще пропадне заради слабо участие, тъй като по закон на него трябва да гласуват не по-малко хора, отколкото на последните избори. Димитрова също се съгласи, че прагът е много висок.

„Но на мен ми се струва, че дори и да не успее, човек трябва да положи усилия. Защото това е първи демократичен референдум – тези от 1946 и 1971 година трудно могат да се нарекат демократични. Има големи очаквания за тази демократична форма“, посочи тя, като добави, че според нея обаче референдумът е политически инструмент.

„По инженерни въпроси ми се струва доста съмнително да се прави референдум. Той е ефективно средство, когато се решават политически въпроси. Аз искам специалистите да решават такива въпроси. Ние сме компетентни да решаваме собствения си живот. Тук има смесване на два елемента – политическия и експертния“, смята социологът.

„От местните референдуми има смисъл, а по чисто технически въпроси е нонсенс“, каза от своя страна проф. Константинов.

„Има два въпроса – дали да развиваме ядрената енергетика и дали трябва да има „Белене“, отбеляза той.

„Законът не е лош, но когато се прие този непосилен праг, опозицията не скочи. Всички политици се плашат от българския народ. Докато са единни политиците, че ние сме малоумни, а те са умни, референдум не може да се получи“, изтъкна проф. Константинов.

Боряна Димитрова пък посочи, че в началото на кампанията за референдума около 30% от българите са заявили, че ще гласуват, после процентът е поспаднал.

„Има сега една еуфория, но има и доста сериозна част от хората, които казват: не искам да решавам нещо, за което не съм компетентен“, каза още тя.

#референдум #проф. Михаил Константинов #Алфа рисърч #Боряна Димитрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници