Протестиращи: Свобода за Опиц и реформи в системата

Протестиращи: Свобода за Опиц и реформи в системата
Протестиращите в центъра на София и техните лозунги. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свобода за иконописеца Йордан Опиц, осъден на пет години затвор, защото е застрелял крадец, пожелаха протестиращи в центъра на столицата.

Протестът на площад „Независимост“, между Президентството и Министерския съвет, стана сцена на искането на скромния брой от около 20 протестиращи за реформи в съдебната система, информира БГНЕС.

Исканията им бяха изразени на няколко плаката, а хората бяха категорични, че ще продължат да се събират, докато „тази присъда не бъде отменена“, закани се един от протестиращите.

„Не знам кой е по-пострадал от престъплението – дали е убитото момче, защото Опиц наистина не е бил в правото си“, заяви един от организаторите на протеста Стилян Иванов, работил в Криминална полиция.

Според него не съдебната, а изпълнителната власт не си е свършила работата, тъй като младежът е останал на свобода въпреки над 90 задържания от полицията.

„Нашият протест не е само срещу присъдата на Йордан Опиц, а срещу това, че въобще стана възможен този случай“, заяви друг от протестиращите.

Освен препоръки към съдебната система протестиращият отправи и реплики по повод съдията, ръководила делото на Опиц.

„Тя е оправдала преди това знакови фигури в организираната престъпност. Един съдия, който е постановил грубо несправедлива присъда, която се отхвърля от общественото мнение, той няма да бъде повече съдия“, заяви активистът.

На 10 септември Върховният касационен съд присъди пет години затвор за Йордан Опиц, като така върховните магистрати намалиха първоначалната присъда от седем години.

Опиц беше осъден за това, че през февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно Мариан Янчев.

Върховните магистрати прецениха, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

#протест #протестиращи #съдебна система #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници