Къщата музей на Апостола в Батулци се руши заради спор

Къщата музей на Апостола в Батулци се руши заради спор
A A+ A++ A

Къщата музей на Васил Левски в село Батулци - мястото, където Апостола основава един от революционните комитети, е пред срутване, алармира NOVA. Причината - от години тече спор чия собственост е - на Министерство на културата или на Областна администрация-Ловеч. През лятото решение на съда даде надежда, че спорът ще бъде прекратен, а къщата спасена. Това обаче не се случи.

Две години след последното посещение на екип на телевизията в селото - поемаме отново на път. За да стигнем там, където времето изглежда спряло и където нищо не се е променило. В ъгъла на селото, къщата с история изглежда все така жална и чакаща да бъде спасена. Този път обаче, не сме сами. С нас пътува още някой.

„Преди около десетина години за пръв път дойдох в тази къща. И сега като дойдох, честно казано, много тъжно е това, което виждам. Тотално безхаберие!”, споделя Христина Богданова, родственик на Васил Левски.

Тя е правнучка на неговата сестра. Но най-вече българка, която вярва в силата и смисъла на корените. „Имаше цвят къщата. И някак си всичките тези неща, които виждате в момента - падналата мазилка, счупените и отворени прозорци, всичко това..., на пръв прочит тя си изглеждаше като истинска къща. Твърди се, имало писма писани собственоръчно от Левски до революционния комитет. Имало е и оръжия. И сега се оказва, че не е много ясно къде се намират”, твърди тя.

#Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници