Разрешиха агенти на ДС да ръководят БТА

Разрешиха агенти на ДС да ръководят БТА
Съставът на Конституционния съд: Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова . СнимкаЛ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност (ДС) ще могат да заемат ръководна позиция в Българската телеграфна агенция (БТА), постанови Конституционният съд (КС).

Текстът беше въведен със Закона за БТА и обнародван в края на 2011 г., но малко след това ограничението беше атакувано от 56 депутати, предимно от БСП, според които разпоредбата е дискриминационна.

„Принадлежността в миналото към структурите на тайните служби Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права и в частност за забрана за заемане на определена длъжност", се казва в искането на депутатите.

Позовавайки се на досегашната си практика, Конституциоянният съд очаквано отмени забраната, определяйки я като конституционно нетърпима и дискриминационна, предаде „Медуапул".

„Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество", се казва в решението на КС.

Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Конституциоянният съд посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерии, освен по професионална квалификация, качества и опит.

Съставът на Съда твърди, че законът за досиетата не е приет само, за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности.

Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция.

„Рестрикцията, приложена относно тези лица, не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици", се казва още врешението на КС.

По закон директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание.

#Държавна сигурност #ДС #Българска телеграфна агенция #БТА #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници