БСП и ДПС атакуват комисията „Янев“ в Конституционния съд

БСП и ДПС атакуват комисията „Янев“ в Конституционния съд
Депутатът от БСП Любен Корнезов посочи, че досега Конституционният съд е обявил за противоконституционни 124 текста и очаква същото становище за комисията „Янев“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП и ДПС атакуват в Конституционния съд новосформираната временна комисия, оглавявана от Яне Янев, която трябва да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Под искането са се подписали 54 народни представители, предаде Дарик радио.

Депутатът от БСП Любен Корнезов посочи, че досега Конституционният съд е обявил за противоконституционни 124 текста, приети от парламента, и очаква това да се случи и сега.

„Никъде в решението на парламента или в друг нормативен акт няма дефиниция за „висок етаж“ - кои са средните, ниските или първите етажи“, пише в мотивите на вносителите.

Освен това те посочват, че комисията няма правомощията да се произнася по прекратени дела и преписки.

„Тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата основно на съдебната власт. Тук е решението, с което се дава на Яне Янев правото да изисква и анализира наказателни дела, прекратени преписки, а прекратяването на едно наказателно дело става с акт на съда и прокуратурата. Следователно тази комисия, начело с Яне Янев, се поставя над съд, над прокуратура“, аргументира се още Любен Корнезов.

По думите му според решението тази комисия трябва да установи „обективната истина по всяко едно дело“.

„В Българската конституция ясно е казано в член 8, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна, както знаете и съдебна. Парламентът осъществява парламентарен контрол, но само върху изпълнителната власт. Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху съдебната власт“, категоричен е Любен Корнезов.

#БСП #ДПС #Конституционен съд #Яне Янев #депутат от БСП #Любен Корнезов #съдебна власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници