Иван Гешев ще иска КС да обясни правомощията му

Иван Гешев ще иска КС да обясни правомощията му
A A+ A++ A

Иван Гешев посочи днес две червени лини, до които може да отстъпи за реформи на прокуратурата. Той ще подготви искане за задължително тълкуване до Конституционния съд - докъде са правомощията на главния прокурор за надзора за законност.

„Това би трябвало да изключи всякакви спекулации - КС, надявам се, подробно да очертае тези правомощия. Ние държим да бъде изцяло разяснена волята на конституционния законодател“, каза главният прокурор на конференция, посветена на спецправосъдието, цитиран от Клуб Z.

Като втора точка в изказването си той посочи: въвеждане на съдебен контрол върху част от отказите за образуване на наказателно производство (които сега са тотално на съвестта на прокурора, б.р.). Но при съобразяване дали това е възможно без конституционни изменения.

Главният прокурор и правосъдният министър в сблъсък заради спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев защитава спецпрокуратурата със специална конференция. Обвинител № 1 е организатор и водещ на събитието, в чийто фокус са съдебната реформа и специализираното правосъдие.

Конференцията идва на фона на искане за оставката на Гешев от четирите политически сили, подкрепящи бъдещия кабинет. Част от партиите настояват и за закриване на специализираните съд и прокуратура.

Гешев: Политическите опити за пробив в законността са маскирани като реформа

Самият Гешев отдавна се обяви срещу закриването на специализираното правосъдие. И днес той повтори тезата си, че това е посегателство срещу правосъдието. „За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като „реформа“ и борба с престъпността“, посочи главният прокурор.

„Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани“, заяви той при откриването на събитието, цитиран от пресцентъра на ПРБ.

Главният прокурор отчете, че на изборите тази година българите са дали ясен знак, че очакват реформи и промени. По думите му Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако тяхната цел е повече справедливост.

Иван Гешев не пропусна да „захапе“ МВР и служебният министър Бойко Рашков, с когото не работят в синхрон. Той отбеляза, че в интерес на обществото провоохранителните институции да си взаимодействат, а не да има институционални войни и лични вендети. Според него промени трябва да има и отвъд съдебната система включително в МВР, контролните органи и службите за сигурност. Така ще се гарантира, че върховенството на правото у нас не е предлог за политически и личностно мотивирани промени, а осъзната реалност и основен приоритет за нас.

Демерджиев: Специализираното правосъдие не ни убеди в необходимостта от съществуването си

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев заяви, че специализираното правосъдие не ни е убедило в необходимостта от съществуването си. „За съжаление, за своето продължително съществуване институциите Специализирана прокуратура и съд не успяха да убедят българските граждани в своята ефективност, обективност, законосъобразното протичане на тяхната дейност и в крайна сметка в необходимостта от тяхното съществуване“, каза министърът.

Той отбеляза, че ЕК ни критикува, че няма резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

Иван Дeмерджиев отбеляза още, че трябва да се пристъпи към закриване на институциите на специализираното правосъдие в България.

„Специализирано правосъдие у нас може да има, но при изключително сериозно стесняване на предметния му обхват и изграждане на изцяло нов модел инструктори, по което същото да се развива, като специализирани отдели към апелативните или окръжни съдилища или като разследването се възложи на прокурори със специална подготовка“, каза още Демерджиев, цитиран от Dariknews.bg. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници