Новият ВСС встъпва в длъжност

Новият ВСС встъпва в длъжност
Новият Висш съдебен съвет встъпва в длъжност на тържествена церемония в Съдебната палата на 3 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият Висш съдебен съвет встъпва в длъжност на тържествена церемония в Съдебната палата на 3 октомври.

Церемонията ще ръководи министърът на правосъдието Диана Ковачева, а сред официалните гости са президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, предаде БГНЕС.

Според информация, тиражирана ден по-рано от „Медиапул", на събитието ще бъде и вътрешният министър Цветан Цветанов, който отправи редица критики към предишния ВСС, които после определи като „граждански" и отхвърли обвиненията в намеса в съдебната власт.

ВСС се състои от 25 членове, трима от тях са в него по право – главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС. Единадесет от членовете на съвета се избират от Народното събрание, а останалите единадесет – от органите на съдебната власт.

Всички 22-ма членове на новия ВСС станаха ясни преди по-малко от седмица. Наблюдаващите процеса на избор, който продължи около две седмици, се обединиха около мнението, че те бяха избрани при прозрачна процедура и ясни правила.

Предстои обаче да стане ясно дали изборът е на най-достойните кандидати и предупредиха, че прозрачен избор не е 100% гаранция за най-достойния избор.

Всъщност най-много съмнения имаше около избора на представители от парламентарната квота. Много преди да бъдат избрани се прокраднаха съмнения за предварителна договореност между партиите в парламента и затова, че 11-те техни представители ще бъдат избрани по системата 5:2:2:1:1 (без Синята коалиция).

В крайна сметка, въпреки че и преди, и след самия избор партиите отрекоха договорености, депутатите избраха на първи тур точно 11 кадровици от 17 номинации. При това дори бе спазено коментираното по-рано разделение.

Така в новия ВСС влязоха петима кандидати, предложени от ГЕРБ, по двама - от Коалиция за България и от ДПС, и по един - от „Атака" и от РЗС.

11-те, които изпрати парламентът в т. нар. „правителството на съдебната власт", са Васил Петров, Галина Пачовска-Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Михайлова, Магдалена Лазарова-Проданова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева и Ясен Тодоров.

Изборите от квотата на съдебната власт бяха оценени като безспорно прозрачни. Дори и заради това, че съдиите, по чиито правила се водиха, след това и следователи и магистрати отделиха около 7 часа детайлно да разработят правилата за това.

Делегатското събрание на съдиите успя да избере след почти 24-часово заседание шестимата магистрати от квотата за членове на ВСС. Това са Камен Иванов, съдия от Апелативния съд, Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийски градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд, Пловдив и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд София. Следователите избраха ръководител за свой представител: заместник-директорът на Национална следствена служба (НСлС) Румен Георгиев.

Последни своя избор направиха прокурорите, в петък. Те решиха, че в новия ВСС трябва да отидат двамата заместник-главни прокурори - Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, Румен Боев - апелативен прокурор в Пловдив и окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова.

Така пъзелът за кадровиците в съдебната ни система – избор, който бе наблюдаван зорко и от Европейската комисия, се нареди.

#Висш съдебен съвет #ВСС #министър на правосъдието #Диана Ковачева #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цецка Цачева #председател на НС #Бойко Борисов #премиер на България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Васил Петров #Галина Пачовска-Карагьозова #Димитър Узунов #Каролина Михайлова #Магдалена Лазарова-Проданова #Мария Кузманова #Незабравка Стоева #Светла Петкова #Соня Найденова #Юлиана КолеваЯсен ТодоровКамен Иванов #Юлия Ковачева #Милка Итова #Даниела Костова #Галя Георгиева #Калин Калпакчиев #Румен Георгиев #Камен Ситнилски #Михаил Кожарев #Румен Боев #Елка Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници