ГЕРБ не са оттеглили искането за преговори за АЕЦ „Белене”

ГЕРБ не са оттеглили искането за преговори за АЕЦ „Белене”
Цачева отказа да отговори на други въпроси, свързани с референдума за АЕЦ „Белене“ и дали електронният вариант за провеждането му е удачен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ не е оттеглила проекторешението си за даване мандат на правителството да води преговори за АЕЦ „Белене“, стана ясно от думи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Искането беше внесено от управляващите в парламента на 27 септември, след новината, че американски инвеститор проявява интерес към проекта за строителството на атомната централа.

В понеделник обаче управляващите единодушно обявиха, че преговорите по проекта спират до провеждане на референдума за „Белене“ и че ГЕРБ изтегля проекторешението си от Народното събрание, което трябваше да бъде гледано тази седмица.

Държавният глава Росен Плевнелиев също изрази мнение, че парламентът не бива да излиза с решение за преговори, преди да се проведе националното допитване.

Няма оттеглено предложение, съобщи обаче парламентарният председател пред журналисти и дори попита защо то трябва да бъде оттеглено, предаде bTV.

„Какво значение има дали е избързал, или се забавил?“ – така Цачева отговори на въпроса дали ГЕРБ избърза с внасянето на такъв проект за решение, с което им се дава мандат за водене на преговори.

„Важното е, че има процедура. Дойдоха резултатите от ГРАО. Оказа се, че има валидни над 500 000 подписа и оттук насетне в ход е процедурата такава, каквато е разписана в специалния закон, уреждащ референдумите“, заяви Цачева.

Тя отказа да отговори на други въпроси, свързани с референдума за АЕЦ „Белене“ и дали електронният вариант за провеждането му е удачен, каквото предложение направи предишния ден премиерът Бойко Борисов.

#референдум #ГРАО #премиер #Бойко Борисов #президент #Росен Плевнелиев #председател на НС #Цецка Цачева #Народното събрание #АЕЦ „Белене“ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници