Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор

Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор
A A+ A++ A

Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), че министърът на правосъдието няма право да предлага предсрочното освобождаване на т. нар. трима големи в съдебната власт, пише Lex.Bg.

Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор от поста му. Това е записано в становище на Съюза на юристите в България. То е депозирано по дело пред Конституционния съд (КС), образувано по искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов.

Както е известно, доскорошният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе във ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С 12 на 8 гласа обаче то беше прието от съдебния съвет за недопустимо и не беше разгледано по същество. Мнозинството от членовете на ВСС застъпи тезата, че министърът няма процесуална легитимация да прави такова искане.

Съюзът на юристите обаче е на обратното мнение. В становището им е записано, че както главният прокурор, така и председателите на върховните съдилища са действащи магистрати и следователно министърът може да иска освобождаването им от длъжност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници