ЦИК: Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

ЦИК: Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване. Решението бе прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“ и Росица Матева, предложена от „Има такъв народ“. Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

За такава промяна в методическите указания настояваха още на предишните избори кандидат-депутати от ГЕРБ, според които само така можело да се гарантира честността на изборите. Тогава от партията посочваха като аргумент, че Изборният кодекс задължава броенето на всички отрязъци и дори и ако централната комисия не разпореди, секционните трябва да преброят отрязъците. В миналото бившите управляващи дори заплашваха, че ако ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в избирателните комисии да се оттеглят.

Изборният експерт Стоил Стоилов обясни тогава, че броенето на всички контролни разписки обезсмисля машинното гласуване, тъй като превръща устройствата за гласуване в принтери. Подобен аргумент изрази на днешното заседание на комисията и Росица Матева, според която по този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване, пише „Дневник“.

На вота през юли изборната комисия бе определила, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната (30 в чужбина и 1343 в страната). В методическите указания бе записано, че в официалния протокол трябва да се пренасят данните от разпечатания от машината финален протокол, а отрязъците да се броят само ако по някаква причина се премине към гласуване с хартиена бюлетина или ако впоследствие районна комисия установи несъответствие между данните в двата протокола. Резултатите от контролното броене на отрязъците са забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, стигнаха до извода, че това не е удачен подход.

През януари президентът Румен Радев също настояваше за контролно броене на разписките от машинното гласуване на 4 април, което бе по желание. Тогава ГЕРБ не прие инициативата и не направи съответните промени. Днес обаче на извънреден брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. „Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път“, заяви той.

 

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници