„Алфа банк" преструктурира гръцкия банков сектор като купува „Емпорики"

„Алфа банк" преструктурира гръцкия банков сектор като купува „Емпорики"
Случайни минувачи пред централата на Емпорики Банк в Гърция, 1 октомври 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Алфа Банк" обяви, че влиза в ексклузивни преговори с „Креди Агрикол" за придобиване на целия акционерен капитал на „Емпорики Банк".

Очаква се сделката да приключи до 31 декември 2012 г. и подлежи на одобрениe от съответните регулаторни органи, както и на процедури, свързани с организирането на работни съвети с представителите на заетите в „Креди Агрикол".

След завършване на сделката „Алфа Банк" ще придобие „Емпорики Банк", рекапитализирана с 2.85 млрд. евро.

Преди финализирането на сделката „Креди Агрикол" ще внесе допълнителен капитал в размер на 0.5 млрд. евро, в допълнение на внесения към месец юли 2012 капитал от 2.3 млрд. евро.

„Алфа Банк" ще издаде на „Креди Агрикол" конвертируеми облигации в размер на 150 милиона евро, които според преценката на втората и при определени условия са конвертируеми в обикновени акции на „Алфа Банк".

„Алфа Банк" ще придобие целия акционерен капитал на „Емпорики Банк" по номинална стойност съгласно условията, определени от Гръцкия фонд за финансова стабилност.

В резултат на сделката нетната рекапитализация на обединената група е 3 млрд. евро и ще допринесе за изпълнение на плана за рекапитализация на „Алфа Банк".

Финансовата институция ще продължи интеграцията на „Емпорики Банк" и ще завърши преструктурирането, започнато от „Креди Агрикол" след придобиването й през 2006 г.

Очаква се процесът по интеграция да осигури значителни финансови ползи, включително и изцяло структурирана синергия от икономия на оперативни разходи в размер на 150 милиона годишно.

Сделката за обединяването на „Емпорики" и „Алфа Банк" представлява важна стъпка в процеса на преструктуриране на гръцката банкова система, с обединен пазарен дял в Гърция на двете банки – 19% при депозитите и 25% в кредитирането, както и водещ пазарен дял в ипотечното и корпоративното кредитиране.

По предварителни изчисления консолидираните активи към 31 март 2012 г. възлизат на 78 млрд. евро.

#Гърция #Креди Агрикол #Емпорики банк #Алфа банк #гръцки банки #банки #банков сектор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници