Трима кандидати за Конституционния съд от квотата на Плевнелиев

Трима кандидати за Конституционния съд от квотата на Плевнелиев
Президентът обеща скоро да стане ясно коя е номинацията му, с ясна обосновка защо се спира на този кандидат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима са кандидатите, от които президентът Росен Плевнелиев ще избира свой представител в Конституционния съд.

„Поне трима кандидати има за конституционен съдия“, коментира държавният глава в отговор на журналистически въпрос дали сегашният главен прокурор Борис Велчев ще бъде номиниран за конституционен съдия от квотата на президента, предаде „Дневник“.

Росен Плевнелиев трябва да посочи един представител в Конституционния съд на мястото на председателя на съда Евгени Танчев, чийто мандат изтича през ноември.

„В президентството нищо не се случва от днес за утре, ние търсим максимална прозрачност и конкурентност“, заяви в понеделник държавният глава, като не уточни кои са алтернативните кандидатури, които се обсъждат в администрацията му.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари и по стария закон за съдебната власт изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата.

По предложение на депутати от ГЕРБ законът беше променен и процедурата може да започне 6 месеца по-рано, тоест още на 19 август старият Висш съдебен съвет можеше да се захване с въпроса.

Още при обсъждането на тази поправка в Закона за съдебната власт неофициално в кулоарите на парламента се заговори, че промяната се прави заради Велчев с цел да бъде избран негов наследник по-рано, а той да се оттегли предсрочно като стане конституционен съдия.

До момента настоящият главен обвинител номер едно не е коментирал темата.

Президентът обеща скоро да стане ясно коя е номинацията му, с ясна обосновка защо се спира на този кандидат.

„Ще дадем възможност на гражданското общество, както го направихме в предишната номинация в Конституционния съд, да изрази мнението си. Няма просто под масата, в последния момент, да подпиша един указ“, добави той.

#Росен Плевнелиев #президент #Конституционния съд #ГЕРБ #Борис Велчев #главен прокурор #Висш съдебен съвет #ВСС #Евгени Танчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници