Алфа Банк купува „Емпорики“ за символичното 1 евро

Алфа Банк купува „Емпорики“ за символичното 1 евро
„Креди Агрикол“ придоби гръцката „Емпорики“ през 2006 г., а сега я продава на Алфа Банк за символичното 1 евро в замяна на поемането на определени финансови ангажименти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Алфа Банк купува „Емпорики“ от френския й собственик – банката „Креди Агрикол“, за символичното 1 евро в замяна на поемането на определени финансови ангажименти.

Френската „Креди Агрикол“ (Credit Agricole) потвърди в понеделник, че е в ексклузивни преговори за продажбата на гръцката й собственост – „Емпорики“ (Emporiki) на Алфа Банк (Alpha Bank), предадоха Ройтерс и „Дневник“.

Третата по големина френска банка вече инжектира милиарди евро в „Емпорики“ и иска да намали експозицията си, след като банките в страната бяха засегнати от дълговата криза в еврозоната и нарастването на броя на лошите заеми.

В условията, предлагани от Алфа Банк, се предвижда да се увеличи направената вече рекапитализация от „Креди Агрикол“ за 2,3 млрд. евро в „Емпорики“ до 2,85 млрд. евро.

Сделката също предвижда изплащане на три вноски на остатъчното рефинансиране, осигурено от „Креди Агрикол“ на „Емпорики“ на определени дати.

От „Креди Агрикол“ посочват, че тази финансова транзакция ще помогне на групата да отговори на целите за платежоспособност до края на 2013 г.

В съобщението се казва още, че транзакцията ще подпомогне консолидацията на банките в Гърция като част от преструктурирането и оздравяването на финансовия сектор на страната. Сделката за продажбата се очаква да бъде финализирана до края на годината.

От Гръцкия фонд за финансова стабилност са съобщили на потенциалните купувачи на „Емпорики“, че ще дадат зелена светлина за поглъщането само ако банката бъде рекапитализирана напълно, преди да бъде продадена.

Фондът е основен акционер в трите най-големи кредитни институции в Гърция, които обмисляха покупката на „Емпорики“, придобита от „Креди Агрикол“ през 2006 г.

#Гърция #Alpha Bank #Credit Agricole #Алфа банк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници