Грузия прави ключов избор за нов парламент

Грузия прави ключов избор за нов парламент
Започнаха редовните парламентарни избори в Грузия, в които партията на президента Михаил Саакашвили се изправя срещу коалиция на опозиционни партии, оглавена от милиардер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Започнаха редовните парламентарни избори в Грузия, в които партията на президента Михаил Саакашвили се изправя срещу коалиция на опозиционни партии, оглавена от милиардер.

Около 3,6 млн. избиратели ще имат право на глас на изборите, които започнаха в 8:00 часа местно време (4:00 часа по Гринуич) и трябва да приключат в 20:00 часа местно време (16:00 часа по Гринуич).

Те ще изберат 150 депутати в парламента на бившата съветска република от Кавказ.

И според властите, и според опозицията изборите ще имат решаващо значение за бъдещото развитие на страната.

Редица политици и експерти смятат, че в случай на успех на опозицията тези избори могат да станат начало на процеса на мирна смяна на властта след деветгодишно управление на режима на президента Саакашвили, а в случай на победа на управляващата партия за 4 години ще бъде отложено желанието на опозицията да управлява страната, пише руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Президентът Михаил Саакашвили и милиардерът Бидзина Иваничвили, който оглавява основната опозиционна коалиция, не пестяха остри реплики един срещу друг по време на предизборната кампания, белязана от провокации и агресия, според наблюдателите на ОССЕ в страната с 4,5 милиона души население.

Опозиционната коалиция „Грузинска мечта" на Иваничвили обвинява Саакашвили, че е установил авторитарен режим.

Саакашвили пък твърди, че ако основният му опонент дойде на власт, ще сложи край на модернизирането на страната и ще я върне в миналото й, белязано от корупция и хаос.

Парламентарните избори са от ключово значение, тъй като промени в Конституцията ще увеличат правомощията на парламента и на премиера и ще намалят тези на президента през 2013 г., когато изтича вторият мандат на Саакашвили.

77 от 150 депутати ще бъдат избрани по партиен признак. Борбата за 73 места в мажоритарните окръзи ще водят 16 избирателни субекта – 14 партии и две коалиции.

За партиите бариерата, която трябва да преминат, за да влязат техните представители в парламента е 5%.

Няма долен праг за избирателната активност. 3 613 851 са избирателите в кавказката страна.

Грузия не открива избирателни участъци на територията на Русия, но в много други страни в консулствата на страната ще могат да гласуват над 45 хиляди грузински граждани.

Основните фаворити на изборите са управляващата партия „Единно национално движение" и опозиционната коалиция „Грузинска мечта". Експертите предполагат, че още няколко партии имат шанс да получат 5 и повече процента от гласовете.

Значителна част от социолозите са на мнение, че нито една от партиите няма да има абсолютно мнозинство на тези избори, както стана през 2004 г. и 2008 г.

В новия парламент политическите сили ще бъдат принудени да се съобразяват една с друга и да се договарят на основата на компромиси.

Това ще позволи да бъде избегнат диктата на една политическа партия.

От януари, следващата година, в конституцията на Грузия влиза в сила изменение, според което министрите и премиера ще се предлагат от партията с най-много депутати. Досега това ставаше по предложение на президента.

Знак за огромния интерес към изборите е броят на местните наблюдатели – повече от 61 хиляди души - представляващи повече от 50 неправителствени и обществени организации. Както посочват от централната избирателна комисия „такова количество наблюдатели на избори в Грузия не е имало никога".

В Грузия пристигнаха повече от 1 500 наблюдатели от чужбина, предимно от европейски институции и организации, но също и от други чести на света.

Важността на днешните изборите в страната за международната политика наскоро бе подчертана и от САЩ, които заявиха чрез държавния си секретар Хилари Клинтън, че ще следят отблизо процеса.

Сред наблюдателите няма представители на Русия.

#Грузия #парламентарни избори #МИхаил Саакашвили #Бидзина Иваничвили #„Грузинска мечта" #„Единно национално движение"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници