Над 10 милиона гърци избират днес новите 300 депутати

Над 10 милиона гърци избират днес новите 300 депутати

Pixabay

A A+ A++ A

Гърците гласуват днес на редовни парламентарни избори.

Секциите отварят врати в 7 часа, а изборният ден приключва в 19. Въпреки че социолозите дават преднина на управляващата дясноцентристка "Нова демокрация", анализаторите очакват по-скоро предсрочни избори, а не съставяне на кабинет, прдаде БНР.

Първите прогнозни резултати се очакват малко след 19 часа, а между 21 и 22 часа се очаква яснота за това по какъв път поемат гърците, след като са обработени 80-90% от бюлетините.

Какво обаче, избират южните ни съседи на тези избори между водещите сили – сега управляващата дясноцентристка "Нова демокрация" и опозиционната лява СИРИЗА.

Анализаторът Георгиос Архондас коментира за БНР:

"Мисля, че в края на краищата, най-важната дилема е кой ще управлява страната, кой ще е следващият премиер с неговия стил управление и приоритетите му, защото те се различават много между Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас".

Изборите за 300-местния еднокамарен парламент в Гърция се провеждат пропорционално, прагът е 3 процента. 285 депутати се избират от многомандатни избирателни райони, а 15 от един общонационален. За този вот не важи бонусът от до 50 допълни депутати за печелившата партия.

Гърците гласуват с хартиена бюлетина. И тук има преференции. В някои райони на Атина до 4 за кандидати на партийна листа.

За този вот има и някои нововъведения. За първи път са предвидени облекчения при гласуването за хора с двигателни проблеми. Те ще дадат вота си или на първия етаж, или с подвижна урна в рамките на сградата. За първи път гърците ще могат да гласуват и с дигитална лична карта, която е в държавно приложение на смартфоните. Освен това гърците гласуват и с традиционна лична карта, паспорт, шофьорска или здравна книжка.

На тези избори е намалена и възрастта за гласуване. Така вече и 17-годишните, които все още са ученици, ще дадат своя вот. За първи път избирателното си право ще упражнят и възрастите между 18 и 20 години. Интересно е дали тези над 400 000 младежки гласове могат да повлияят на резултата от изборите в Гърция в една или друга посока.

#Гърция #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »