Ердоган: Турция е модел за всички мюсюлмански страни

Ердоган: Турция е модел за всички мюсюлмански страни
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна със съпругата си Емине на конгреса на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, която оглави за следващите 3 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бе избран в неделя за лидер на ислямистката Партията на справедливостта и развитието, която е на власт, за следващите три години.

Това беше последният конгрес, който Ердоган присъства като министър-председател и лидер на партията, защото вътрешните правила на ПСР забраняват да работи в продължение на повече от три последователни мандата, предаде БГНЕС.

Реджеп Тайип Ердоган, който се подготвя да остане във властта като президент на Турция през 2014 г., обяви в реч пред делегатите, често прекъсвана от аплодисменти, че е по-важно да служи на хората, отколкото да носи някакво звание.

Речта му бе изтълкувана като знак за силното му желание да стане първият президент на Турция, избран чрез всеобщи преки избори.

В съответствие с конституционните промени от 2007 г., президентът на Турция ще се избира чрез всеобщи преки избори за срок от пет години, който може да бъде подновен еднократно.

Повече от сто чуждестранни гости, сред които египетският президент Мохамед Морси, иракският кюрдски лидер Масуд Барзани и палестинският лидер на „Хамас" Халед Мешаал, присъстваха на конгреса на ПСР.

„Ние показахме на всички, че напреднала демокрация може да съществува в преобладаващо мюсюлманска страна. Ние станахме модел за всички мюсюлмански страни," каза Реджеп Тайип Ердоган.

#Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Партия на справедливостта и развитието #ПСР #Мохамед Морси #президент на Египет #Масуд Барзани #„Хамас" #Халед Мешаал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници