Найлоновите торбички с дръжки поскъпват от 1 октомври

Найлоновите торбички с дръжки поскъпват от 1 октомври
Само пликовете за многократна употреба няма да бъдат обложени с екотакса, която плащат производителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Найлоновите торбички с дръжки поскъпват от 1 октомври.

Само пликовете за многократна употреба няма да бъдат обложени с екотакса, която плащат производителите, припомня БНР.

За всички останали торбички, крайният потребител ще плаща между 50 стотинки и 1 лев, защото, освен екотаксата, производителите ще включат и други разходи.

Производителите, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът на финансите Симеон Дянков постигнаха компромисно решение да не се плаща екотакса за торбичките за многократна употреба.

Това стана в събота след протести на фирмите и предупреждение от тяхна страна, че ще бъдат съкратени между 3000 и 6000 работници. Въпреки постигнатия компромис, производителят Любозар Фратев изрази притеснения, че някои фирми няма да могат да се съобразят и с новите изисквания.

„Оборудването не им го позволява. Има един плюс, защото иначе всички торбички се облагаха и то това щяха да пострадат и производителите, щяха да пострадат и всички граждани, защото най-елементарната торбичка щеше да им струва бурканче кисело мляко," обясни Любозар Фратев.

#найлонови торбички #екотакса #Нона Караджова #министър на околната среда #Симеон Дянков #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници