Дянков: Пенсиите се увеличават от 1 април

Дянков: Пенсиите се увеличават от 1 април
„Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, но с колко процента ще разберете на 10 октомври”, каза Дянков във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 април ще бъдат увеличени пенсиите, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, но с колко процента ще разберете на 10 октомври”, каза Дянков във Варна, цитиран от БГНЕС.

Дянков, заедно с министъра на икономика, енергетика и туризма Делян Добрев, участва в обществена дискусия на тема „Варна – нови маршрути за културно-исторически туризъм в областта".

„Имахме желание за по-ранно увеличение, но възможностите са такива, че от 1 април 2013 г. ще има увеличаване на всички пенсии, което ще компенсира напълно всичката инфлацията през периода”, подчерта той.

„Колко ще е това увеличение обаче ще стане ясно след седмица – на 10 октомври”, каза още той, като добави, че вероятно пенсиите ще скочат с около 10%.

Финансовият министър е категоричен, че минималната работна заплата ще стане 310 лв, като това е заложено в бюджета за следващата година.

„Бюджетните заплати зависят министерство по министерство, допълни Дянков.

По думите му заради делегираните бюджети учителите ще са единствените, на които ще се даде цялата сума от 60 млн. лв и съответните директори на училища ще разпределят по тяхно усмотрение възнагражденията.

Относно помощите при майчинство вицепремиерът уточни, че въпросът зависи от социалния министър Тотю Младенов.

Темата и решението за референдума за АЕЦ „Белене" и дали сега, при появата на инвеститор, той може да се отмени, е на Народното събрание, каза от своя страна пък енергийният министър Делян Добрев.

Той отказа да отговори на въпроса дали ще иска възобновяване на проекта „Белене", ако се докаже, че инвеститорът е наистина сериозен.

Държавният департамент на САЩ все още не е изпратил отговор на писмото относно потенциалния инвеститор за АЕЦ „Белене", каза още Добрев и уточни, че запитването е изпратено в петък и няма как да има отговор още в неделя.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #пенсии #Варна #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #минимална работна заплата #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #АЕЦ „Белене" #Народното събрание #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници