Аню Ангелов договорил 8-10% увеличение на заплатите в отбраната

Аню Ангелов договорил 8-10% увеличение на заплатите в отбраната
Военното министерство е договорило с министъра на финансите Симеон Дянков увеличение на заплатите от следващата година с 8-10%, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военното министерство е договорило с министъра на финансите Симеон Дянков увеличение на заплатите от следващата година с 8-10%, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

В петък Аню Ангелов каза, че в името на по-високо заплащане, военните предлагат да се откажат от привилегиите за пенсиониране само при натрупан стаж, без да се взима предвид навършването на възраст.

Друг компромис е намаляването на годишните отпуски с 8-10 дни. Министърът заяви, че това са идеи, които обаче няма да се осъществят, ако не се стигне до разбирателство с финансовото министерство за увеличение на заплащането.

В събота военният министър съобщи пред „Дарик", че на базите на икономиите през годината, които Министерство на отбраната е направило, има възможност за увеличаване на възнагражденията на военните с 8-10%. Това било договорено с финансовото министерство и ще залегне в бюджета за догодина.

Аню Ангелов коментира и превозването на хора от властта с военните самолети и хеликоптери.

Той отново повтори, че на практика това е в услуга на пилотите, тъй като правителството или институцията, която ползва превоза, трябва да плати за полети, които така и така трябва да се осъществят.

„40 часа средни летателни часове трябва да извърши всеки пилот тази година, за което се предвиждали 5100 тона авиационно гориво," каза Аню Ангелов.

3850 тона гориво вече били изразходвани, което означава, че на 75 % пилотите са изпълнили нальота си, посочи още министърът.

От думите стана ясно, че все още обаче не е платено за всички полети. Аню Ангелов изрази увереност, че до края на бюджетната година ще бъдат възстановени всички разходи за полетите, заявени от правителството.

„ВВС не е търговско дружество и винаги, когато се поиска полет, той се съгласува с нальотния план," подчерта Аню Ангелов.

В отговор на въпрос дали военната авиация не се превръща в луксозно такси и помолен да коментира случая с Авиоотряд 28, превозвал футболни отбори, министърът отбеляза, че при военните хеликоптери и самолети има ясно ограничение да летят само с институции.

„Правителственият хеликоптер на Авиоотряд 28 дълго време беше в ремонт, трите автомобила, с които се движи премиера ще изхарчат повече гориво отколкото той да бъде превозен с хеликоптер," заяви още Аню Ангелов.

Военният министър определи дискусиите по темата като дребнавост и закачка от страна на опозицията, която не подхожда на политици с опит.

„Аз мога да извадя и колко полета са ползвани от Станишев като премиер," допълни министърът.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Симеон Дянков #Министър на финансите #Авиоотряд 28 #МО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници