Новият инвеститор за АЕЦ „Белене“ нямал опит в ядрени проекти

Новият инвеститор за АЕЦ „Белене“ нямал опит в ядрени проекти
Самуел Реди посочва, че е работил с „Глобъл пауър консорциум“ по много проекти и имал 30-годишен опит в ядрената индустрия. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Новият кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене“ – „Глобъл пауър консорциум“, няма никакъв опит в ядрената енергетика, призна представителят му Самуел Реди.

„Никога не сме притежавали ядрен проект и никога сами не сме работили по единичен проект от този мащаб“, заяви в интервю за „Капитал“ Самуел Реди.

От думите му става известно, че това е проектна компания, регистрирана в щата Делaуер в САЩ – своеобразна офшорна зона, чийто търговски регистър позволява да се скрие реалният собственик.

Самуел Реди посочва, че е работил с „Глобъл пауър консорциум“ по много проекти и тъй като имал 30-годишен опит в ядрената индустрия, бил поканен да работи по АЕЦ „Белене“.

Арун Савкур, който твърди, че представлява основния инвеститор Quantum Group, посочва, че компанията няма енергиен бизнес в САЩ, но там изграждала партньорства, с които се работи в чужбина.

„Ние не сме енергийна компания, ние търсим проекти, в които да инвестираме. Ние вземаме един проект, развиваме го и след това продаваме основния дял“, обяснява технологията Арун Савкур.

Плановете засега са в България компанията да влезе като инвеститор в дяловата част, а след това целият дълг ще бъде синдикиран. Предвижда се да бъдат привлечени различни инфраструктурни фондове, с които да се сподели дяловата инвестиция.

Самуел Реди посочва, че „към настоящия момент няма нищо на масата“. Първо било нужно правителството и НЕК да вземат решение и едва тогава може да се задвижи процесът. Според него това може да отнеме „месец, два месеца или дори повече“.

#НЕК #Quantum Group #Арун Савкур #Самуел Реди #„Глобъл пауър консорциум“ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници