Прокуратурата може да е сбъркала с делото САПАРД, според зам. главен прокурор

Прокуратурата може да е сбъркала с делото САПАРД, според зам. главен прокурор
Зам. главният прокурор Галина Тонева. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Възможно е прокуратурата да е допуснала грешка по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков, известно под името САПАРД, заяви зам. главният прокурор Галина Тонева.

Заедно с още няколко души Николов и Стойков бяха оправдани преди дни от Софийския апелативен съд по обвинението, че са изпрали близо 7.5 млн. евро, източени по предприсъединителната програма САПАРД.

Тонева не изключи възможността и оправдателните присъди да са заради нови доказателства, събрани от втората съдебна инстанция, предава БНР.

Зам. главният прокурор каза, че по време на среща с директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер е постигната уговорка за подкрепа от експертите на ОЛАФ.

„След като ние направим наш анализ и подготвим наше становище и по двете дела, ще получим експертно съдействие от ОЛАФ, за да видим как по най-добър начин можем да движим тези производства. Не изключвам да има грешка и на прокуратурата“, коментира Тонева.

Тя не изключва да са събрани нови доказателства в хода на въззивното производство по оправдателното дело за пране на пари, които трябва да бъдат анализирани, „да се види кое е натежало в крайна сметка за този резултат“, коментира още зам. главният прокурор.

В четвъртък Джовани Кеслер беше в България, където заяви, че делото САПАРД само е доказало нуждата от единна европейска прокуратура и европейски прокурор, тъй като не е възможно по едно и също дело в Германия да има осъдени, а в България да са оправдани.

Преди дни говорителят на Европейската комисия Марк Грей, заяви че Комисията ще следи с интерес развитието на делото САПАРД.

Междувременно Галина Тонева съобщи още, че България е получила положителен отговор от Испания на молбата за правна помощ по случая със заловения с 3 тона кокаин кораб „Свети Николай“.

Направени са и постъпки да бъде създаден съвместен екип от разследващи от двете страни за работа по случая, добави тя.

В средата на септември българските моряци от кораба заявиха, че искат да бъдат съдени в Испания, тъй като условията в затвора в Мадрид са по-добри.

#Борислав Сарафов #моряци #кораб #кокаин #Свети Николай #Испания #Джовани Кеслер #Европейската служба за борба с измамите #ОЛАФ #Галина Тонева #зам. главен прокурор #Людмил Стойков #дело САПАРД #Марио Николов #говорител на Европейската комисия #ЕК #Марк Грей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници