ГЕРБ направили 47 ВИП полета с военни самолети като „скрит“ Авиоотряд 28

ГЕРБ направили 47 ВИП полета с военни самолети като „скрит“ Авиоотряд 28
Депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Хеликоптерите „Кугър“ и военните самолети „Спартан“ на българската армия са направили 47 ВИП полета по поръчка на правителството от 2009 г. досега, съобщиха депутати от БСП.

Според БСП само за тази година извършените полети са 14, а разходите са в размер на 250 хил. лева, които не са възстановени в бюджета на военното министерство, предава Дарик.

Според червените депутати по този начин правителството си е направило паралелен Авиоотряд 28, а основната причина за използването на военната летателна техника е да се прикрие нерегламентираното използване на Авиоотряд 28.

„Попитайте, когато се използват вертолетите на армията, използван ли е през това време вертолетът на Авиоотряд 28. За да ползваш друг вертолет, означава, че трябва да е имало необходимост, тоест в момента да е зает, да има спешност. А за да се ползват паралелно, за да се крият пътувания, летателни средства на българската армия, е недопустимо“, коментира червеният депутат Петър Мутафчиев.

Според него за търсене, спасяване, противопожарни дейности и здравеопазване има обща заповед, с които „армията трябва да бъде нагърбена в мирно време и в никакъв случай да не извършва ВИП полети“, тъй като за тази цел си има Авиоотряд 28.

За Авиоотряд 28 парламентът е гласувал бюджет от 7.6 млн. лева, които според Мутафчиев „са средства, които трябва да се използват за тези цели“, а пътуването на Авиоотряд 28 трябва да е открито.

„Ние не получаваме информация. Разбираме, че се пътува със самолети на други ведомства“, коментира още депутатът от БСП.

Според Петър Корумбашев парите, изразходвани за превозване на хора от властта, са били предназначени за обучението на военните пилоти, тъй като Министерството на отбраната иска да бъдат възстановени.

Само преди дни премиерът Борисов коментира обвинението от страна на партия „България на гражданите“ за документна измама при полета на футболните отбори „Витоша“ - Бистрица, и „Чавдар" - Етрополе, с правителствения Авиоотряд 28 с думите „Друг кусур не могат да ни намерят!“.

 

#„Бистришките тигри“ #министър на отбраната #Аню Ангелов #ГЕРБ #„Чавдар“ - Етрополе #„Витоша“ - Бистрица #„България на гражданите“ #Меглена Кунева #БСП #Петър Курумбашев #Петър Мутафчиев #Атанас Мерджанов #Авиоотряд 28 #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници