БСП има съмнения за „скрит“ Авиоотряд 28

БСП има съмнения за „скрит“ Авиоотряд 28
Депутатът от БСП Петър Корумбашев. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Трима народни представители от БСП – Атанас Мерджанов, Петър Мутафчиев и Петър Курумбашев, изказаха своите съмнения за съществуването на втори Авиоотряд 28, но този път от военни самолети.

Преди месец се разпространи информацията, че правителственият „Еърбъс“ е извършил полет до Варна за контрола между третодивизионните отбори „Витоша“ – Бистрица и „Чавдар“ – Етрополе.

Повод за съмненията на червените депутати е информация, която те получили в отговор на депутатски въпрос към военния министър Аню Ангелов за използването на военни самолети и хеликоптери за полети на представители на властта, предаде БГНЕС.

Според Курумбашев за премиера Бойко Борисов седеммилионният бюджет на Авиоотряд 28 е недостатъчен.

„Затова той си позволява да използва военни самолети за своите полети, тъй като понякога се налага да се режат три-четири лентички в различни краища на страната и очевидно това е транспортна задача, която е невъзможно да бъде решена с обикновени автомобили на НСО“, коментира депутатът от БСП.

Корумбашев посочи, че според получената информация парите, изразходвани за превозване на хора от властта, са били предназначени за обучението на военните пилоти, тъй като Министерството на отбраната иска да бъдат възстановени.

Курумбашев обясни още, че БСП няма нищо против тези самолети да се използват за превоз на болен човек или ако се гасят пожари, но покрай тези полети има и други – за рязане на ленти и други неща.

Според Атанас Мерджанов над 250 хил. лева, които са използвани за полети, не са възстановени от Министерския съвет на Министерство на отбраната.

„Днес на парламентарния контрол министър Ангелов се оправдаваше с хроническия недостиг за заплати на военнослужещите и липсата на възможност те да бъдат осигурени. Напоследък зачестиха отзоваванията и напусналите пилоти от авиобаза Крумово, Граф Игнатиево и авиобаза Безмер, нашето настойчиво питане е дали ще бъдат възстановени тези средства, използвани за ВИП-превози на министър-председателя, на вицепремиера и по други поводи, обратно на Министерство на отбраната“, допълни Мерджанов.

Сумата от 250 хил. лева е изчислена от БСП и тя не е потвърдена от Министерския съвет, нито от министерството, обясни Мерджанов, като допълни, че са възможни неточности.

Поради това левите депутати настояват за точна и изчерпателна информация и най-важното кога сумата ще бъде възстановена в бюджета на Министерството на отбраната.

Атанас Мерджанов подчерта на няколко пъти, че това са пари от бойната подготовка на летците и за осигуряване на ресурси.

„Има сериозен недостиг от покриване на разходите за летателна подготовка, летателни часове и разбира се, липсата на възможности за компенсация за плащането“, обясни Мерджанов.

„Между другото пътували ли са футболни отбори с тези самолети, защото има и такава неофициална информация“, коментира още Петър Мутафчиев.

Според Петър Курумбашев най-нормалната реакция на казуса с полета на „Тигрите“ от Бистрица е била да се каже, че е извършено нарушение, заради което виновните ще бъдат наказани и „това повече няма да се повтаря“.

Колкото до обяснението на министър Аню Ангелов, че тези полети по никакъв начин не вредят на военната подготовка на летците и те трябва да летят и да имат определен нальот, Мерджанов каза:

„Интересна трактовка на министър Ангелов, ако действително го е казал това нещо. Военните пилоти са военни пилоти, за да изпълняват военни мисии, близки до военната среда, обстановка и ситуация. На мен ми е странно такъв отговор да е дал министър Ангелов“.

Само преди дни премиерът Борисов коментира обвинението от страна на партия „България на гражданите“ за документна измама при полета на футболните отбори „Витоша“ - Бистрица, и „Чавдар" - Етрополе, с правителствения Авиоотряд 28 с думите „Друг кусур не могат да ни намерят!“.

#„Бистришките тигри“ #министър на отбраната #Аню Ангелов #ГЕРБ #„Чавдар“ - Етрополе #„Витоша“ - Бистрица #„България на гражданите“ #Меглена Кунева #БСП #Петър Курумбашев #Петър Мутафчиев #Атанас Мерджанов #Авиоотряд 28 #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници