Отложиха делото за откраднатите 6 млн. д. на Майкъл Чорни за ноември

Отложиха делото за откраднатите 6 млн. д. на Майкъл Чорни за ноември
Обвиняемият Павел Тренев, който е неизвестност. Снимка: "Капитал", архив
A A+ A++ A

Делото срещу Павел Тренев, Димитър Димитров – Шашмата, и още девет души, подсъдими за присвояване на 6 млн. долара от сметка на бившия собственик на ПФК „Левски“ Майкъл Чорни, беше отложено за 30 ноември.

Решението на Софийския градски съд идва точно два месеца след като по искане на прокуратурата беше прекратено съдебното производство срещу Тренев и Димитров за измама в особено големи размери с изчезналите 6 млн. долара, пише „Дневник“.

Процесът, който е в съдебна фаза вече 8 години, се води лично от председателя на наказателна колегия Петя Крънчева, но давността на обвинението е изтекла още през 2010 г.

Причината за отлагането на съдебното заседание в четвъртък е заболяване на обвиняемия Димитър Димитров, който на 26 септември е бил приет в Университетска болница „Лозенец“.

Димитров е бил подложена на спешна сърдечна операция, като според защитниците му през следващите два месеца той няма да може да присъства в съдебната зала.

Обвинението срещу Павел Тренев, Димитър Димитров и още девет души датира от 1995 г., когато Тренев се представя за директор на фирма „Блонд инвестмънт корпорейшън“, собственост на Майкъл Чорни и Джоузеф Карам.

Тренев подписал договор с фирмата за заем на стойност 6 млн. долара срещу лихва от 1% на ден, като според обвинението парите е трябвало да бъдат получени на два транша от по 3 млн. долара.

Димитър Димитров е помагал на Тренев, като обвиняемите са използвали банкова сметка на Централна кооперативна банка в Суисбанк в Ню Йорк, за да получат парите.

Половината от сумата отишла в Българската земеделска и промишлена банка и фирми от кръга „Орион“, след което Тренев изчезва.

Той е открит през 2000 г. след получен сигнал на фирма за даване на коли под наем, че е завлечена с пари от него.

След известен период от време обвиняемият отново изчезва, като в момента също е в неизвестност, а Интерпол го издирва.

Димитров също се подвизаваше дълго с чужда самоличност, но беше задържан във Венеция с паспорт, в който е написано името Едмон Дантес.

В началото на 90-те години Димитров е съдружник във фирма заедно с Антон Малевский - един от лидерите на Измайловската групировка, известна като най-голямата руска мафия в света.

През 1996 г. Малевский загина в ЮАР при скокове с парашут.

#Джоузеф Карам #Орионгейт #Петя Крънчева #ЦКБ #Майкъл Чорни #присвояване #измама #Шашмата #Димитър Димитров #Димитър Димитров–Шашмата #Павел Тренев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници