Гневни французи изгониха роми и опожариха лагера им

Гневни французи изгониха роми и опожариха лагера им
Полицаи са пристигнали на мястото на инцидента, за да предотвратят насилие между 30-те недоволни жители и ромските семейства в Марсилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на квартал във френския град Марсилия са изгонили самонастанили се ромски семейства и са подпалили това, което е останало от техния лагер.

Полицаи са пристигнали на мястото на инцидента, за да предотвратят насилие между 30-те недоволни жители и ромските семейства, които след това са избягали с караваните и колите си, предадоха АФП и Информационна агенция „Фокус“.

По-късно вещите, които са били оставени от ромите, са били опожарени. Не е извършен нито един арест поради липса на физическо насилие.

Смята се, че действията на френските граждани са били предварително планирани, тъй като по-рано жителите са предупредили полицията, че ще предприемат мерки, ако ромите, които са обвинявани за кражби с взлом, не напуснат градчето.

Не се съобщава каква е националността на изгонените роми. Според френска асоциация в лагера са живеели около 35 души.

В интервю за вестник „Фигаро“ френският сенатор и кмет на 15. и 16. район в Марсилия, Самия Гали, заяви, че разбира гнева на местните жители.

„Разбирам раздразнението на хората, говорих с тях. Те ми споделиха, че са на ръба заради грабежите и оставените навсякъде екскременти“, заяви сенаторът.

Според Самия Гали този инцидент ще се повтори и на други места в Марсилия.

„Вече има ромски лагер край училище и басейн и хората са разгневени. Миналата година имаше истински лов на роми в 15. район, тъй като имаше слухове, че ромите отвличат деца за трафик на органи“, казва още сенаторът.

Събитията се случват на фона на опитите на социалистическото правителство да върне близо 15 000 чуждестранни роми, най-често живеещи в незаконни лагери в цяла Франция, в родните им страни, предимно България и Румъния.

Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи ромски групи предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение.

Френското правителство взе и решение да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, в това число на български и румънски роми.

#роми #Марсилия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници