Кабинетът бяга от отговорност по АЕЦ „Белене“, твърди Красен Станчев

Кабинетът бяга от отговорност по АЕЦ „Белене“, твърди Красен Станчев
По думите на Красен Станчев само за 10 минути в интернет може да се разбере, че кандидат-инвеститорът „Глобъл пауър консорциум“ няма никакъв опит в областта на ядрената енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството бяга от отговорност по проекта АЕЦ „Белене“, заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

„До момента има четири анализа, които доказват, че проектът АЕЦ „Белене“ е безсмислен от икономическа гледна точка. Няма нито един подробен анализ, който да доказва, че има интерес от този проект“, заяви икономистът пред БНР.

Той посочи още, че няма информация дали такава централа е необходима, кой ще купува произведения от нея ток и какво ще става с отработеното ядрено гориво, както и защо бъдещите български поколения трябва да стопанисват централа, от която никой няма нужда.

„По българския закон, който не беше спазен при предишните две правителства, работата, свързана с обосновка на атомни централи, е работа на правителството“, коментира икономистът.

По думите на Красен Станчев само за 10 минути в интернет може да се разбере, че кандидат-инвеститорът „Глобъл пауър консорциум“, представен в четвъртък пред парламента, няма някакъв опит в тази област и никога не е имал.

„Защо трябва да се водят преговори с такъв кандидат не ми е много ясно, при положение че не е свършена домашната работа на правителството – да оцени енергийния баланс, да види дали има нужда и да прецени дали да се строят ядрени мощности“, коментира експертът от Институра за пазарна икономика.

Той определи като много противоречиви условията към евентуалния кандидат-инвеститор.

„Поставят се такива условия, които в очите на правителството никой не може да отговори, т.е. да не се водят преговори. Тогава за какво става дума? Става дума за хаос, който се отразява много зле на съществуващите мощности и на съществуващите възможности на българската енергетика“, заяви още Красен Станчев.

Той е категоричен, че хаосът ще продължи, а накрая ще се окаже, че „Глобъл пауър консорциум“ не е подходящ инвеститор, защото няма никакви референции за опит.

#„Глобъл пауър консорциум“ #Институт за пазарна икономика #Красен Станчев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници