Европейски държави затягат изискванията за пристигащите от България

Европейски държави затягат изискванията за пристигащите от България
A A+ A++ A

Все повече европейски държави затягат изискванията към пристигащите българи. От днес и Испания въвеждат правила за всички български граждани, които пристигат в страната. Те ще трябва да представят тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували.

Считано от днес, Чехия също въвежда нови условия за пътуващите от България. Правилата са същите -  отрицателен PCR тест, ваксина или антитела.

И Кипър затяга изискванията към пристигащите от България заради увеличеното разпространение на коронавируса. От четвъртък, 26 август, страната ни е в „червената” категория държави, обяви днес кипърското здравно министерство.

Два PCR теста с отрицателен резултат – единият направен до 72 часа преди полета за Кипър и вторият - след пристигането си на острова, трябва да представят неваксинираните пътуващи за средиземноморската държава българи след 26 август.

С издадения днес нов актуализиран списък на страните и коронавирусните мерки, България бе понижена в групата с по-висок риск - от „оранжевата” в „червената” категория.

Според медици е твърде вероятно четвъртата вълна у нас да е около началото на учебната година, което ще застраши присъственото обучение.  А ако не достигнем по-висок процент на ваксиниране, смятат експерти, четвъртата вълна няма да е последна. Те смятат, че у нас все още няма реална и действаща ваксинационна кампания

„Ако продължаваме да правим това, което сега правим, ще имаме пикове - и този и следващ, защото нивото на колективната имунна защита е много ниско. Продължаваме да не правим ефективни мерки срещу разпространението“, заяви д-р Александър Симидчиев.

Към момента очакванията на медиците са четвъртата вълна да не е по-лека от предходните.

„Това, кото виждаме, е, че започва сериозен експоненциален ръст на заразените. Вече виждаме, че две от областите са в червено - Бургас и Велико Търново, София и Пловдив са много близко до червеното вече. За съжаление ще се случи точно преди началото на учебната година“, добави още д-р Симидчиев.

А това за учениците може да означава оставане вкъщи.

„Ако гледаме тенденциите, почти сигурно е, че ще трябва да бъде в условията на дистанционно обучение. Темпът на нарастване почти ни гарантира, че ще бъдем някъде малко преди или малко след пика на инфектиране“, каза още д-р Александър Симидчиев.

Все повече държави ще налагат рестрикции към страната ни и ще изискват сертификати, очаква д-р Симидчиев.

Той е убеден, че не се ограничават права, а  има правила, които пазят общността ни.

Повече привилегии за хората със сертификати предвижда и Гърция.  Неваксинирани няма да могат да влизат в закрити заведения, кафенета, барове, театри, киносалони и стадиони.

В същото време имунизираните ще бъдат допускани навсякъде, ако имат сертификат.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници