Плевнелиев вероятно праща Борис Велчев в Конституционния съд

Плевнелиев вероятно праща Борис Велчев в Конституционния съд
Борис Велчев вероятно ще стане коституционен съдия. Снимка: София фото ейджънси
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев най-вероятно ще предложи главния прокурор Борис Велчев за конституционен съдия, според източници от „Дондуков“ 2.

Преди да заеме поста си на обвинител №1, Велчев бе председател на правния съвет на президента Георги Първанов, пише „Труд“.

„На това му се вика приемственост в политиката на държавния глава“, коментирали запознати с предстоящите рокади пред изданието.

В същото време най-спряганото име за наследник на Борис Велчев като главен прокурор е това на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

В класацията все още бил и шефът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Бойко Найденов.

Освен президента Росен Плевнелиев и парламентът ще трябва да попълни своята квота от двама души в Конституционния съд. Това ще стане на 31 октомври, като по подобие на избора на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) депутатите предвидиха публично изслушване на кандидатите.

Четири имена се въртят в кулоарите на парламента, според „Труд“.

Почти 100% е сигурно, че мнозинството от ГЕРБ ще издигне за член на Конституционния съд заместник-председателката на Върховния административен съд Венета Марковска. Слухове сочат като вероятен кандидат за второто вакантно място колегата Боян Магдалинчев.

Според източници на „Труд“ със сериозни шансове била и зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова и дори в ГЕРБ били готови да я подкрепят.

Проблемът обаче бил лидерът на ДСБ Иван Костов, който не искал да се раздели с юристката. Вчера се чу, че и сегашната представляваща ВСС Анелия Мингова също влязла в кадровата листа на парламента.

#Росен Плевнелиев #Борис Велчев #КС #Конституционен съд #Президент на България #главен прокурор #конституционен съдия #Анелия Мингова #ГЕРБ #ДСБ #Екатерина Михайлова #Иван Костов #Сотир Цацаров #Бойко Найденов #Боян Магдалинчев #Венета Марковска #Висш съдебен съвет #ВАС #НСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници