Германия ратифицира спасителния за еврозоната Механизъм за стабилност

Германия ратифицира спасителния за еврозоната Механизъм за стабилност
Германският президент Гаук заедно с българския си колега Плевнелиев през юли 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският президент Йоахим Гаук ратифицира Европейския механизъм за стабилност на стойност 500 милиарда евро в помощ на изпадналите в затруднение страни от еврозоната.

С това той откри пътя за задействането на фонда на 8 октомври и сложи край на дългия законодателен процес за ратифицирането на договора от водещата икономика в Европа.

Канцеларията на Гаук съобщи в комюнике, че той е подписал документите, с които „договорът..., установяващ Европейския механизъм за стабилност, се ратифицира“, цитирана от АФП и БГНЕС.

По-рано в четвъртък посланиците на държавите от еврозоната подписаха съвместна декларация, в която настояват текстът да вземе предвид постановленията на германския Конституционен съд.

На 12 септември Върховният съд на Германия даде зелена светлина за участието й в механизма, но определи дела на най-голямата държава в еврозоната на 190 милиарда евро и заяви, че увеличаването му трябва да бъде одобрено от парламента.

Така пътят за задействането на механизма на 8 октомври, когато ще се проведе срещата на финансовите министри от Еврогрупата в Люксембург, е открит.

#Йоахим Гаук #ЕМС #президент на Германия #Германия #еврозона #еврозоната #ЕС #Еврогрупата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино