Гърция, Италия и Албания подписват в Ню Йорк за Трансадриатическия газопровод

Гърция, Италия и Албания подписват в Ню Йорк за Трансадриатическия газопровод
Карта на бъдещия Трансадриатиески газопровод ТАП. Карта от trans-adriatic-pipeline.com
A A+ A++ A

Правителствата на Гърция, Италия и Албания ще подпишат в петък междудържавно споразумение, за да дадат своята подкрепа на проекта за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да докарва газ от Азербайджан до Европа.

Споразумението ще бъде подписано от представители на трите страни в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, казал високопоставен правителствен представител, предаде гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на Ройтерс, цитирана от „Медиапул“.

Подписването предстои и ще се състои в Ню Йорк, уточнил същият представител.

TAP е един от проектите за пренос на газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“ до Европа. В него с най-голям дял участват британската BP, норвежката Statoil и германската EON Rurgaz.

Интерес към проекта проявява и италианската Еnel. Бъдещите тръби трябва да пренасят 16 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Албанският премиер Сали Бериша заяви, че този газопровод ще има огромно значение за развитието на Албания и за развитието на сътрудничеството й с Гърция и Италия. Той подчерта, че газопроводът има историческо значение и представлява най-голямата регионална инвестиция досега и най-големият проект на Балканите за последните сто години.

#Трансадриатически газопровод #ТАП #газопровод #Гърция #Италия #Албания #Ню Йорк #ООН #Азербайджан #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници