Аню Ангелов: ЕС да не подценява етническата нестабилност в Босна!

Аню Ангелов: ЕС да не подценява етническата нестабилност в Босна!
Министърът на отбраната Аню Ангелов присъства на официалното откриване на 38-ия световен конгрес по военна история в края на месец август 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Да не се подценява етническата и политическата нестабилност в Босна и Херцеговина, призова българският министър на отбраната Аню Ангелов.

Ангелов беше на двудневна неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз в Никозия, която приключи в четвъртък, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната.

Българският министър на отбраната заяви подкрепата на България за продължаването на операция „Алтея“, чиято цел е да гарантира стабилна среда в Босна и Херцеговина.

Българските военни участват в операция „Алтея“ още от началото й през 1997 г., но в началото на септември 2012 г. правителството взе решение те да бъдат оттеглени заради подобряващата се обстановка в Босна и Херцеговина.

По време на срещата с останалите министри на отбната на ЕС Аню Ангелов заяви, че в момента България поддържа рота от Военна полиция като резерв за целите на операцията в Босна и Херцеговина.

Министрите обсъдиха и военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив, както и мисиите на ЕС за подготовка на силите за сигурност на Сомалия и за изграждане на регионален морски капацитет в зоната на Африканския рог.

По време на обсъждането на инициативата за „Обединяване на способностите и споделянето на разходите“ (Pooling and Sharing) българският министър на отбраната посочи, че за да може ЕС да фокусира усилията си върху правилните способности, е необходимо да се проведе задълбочен преглед на отбранителните способности на Съюза и да се разработи Бяла книга.

В рамките на сесията, посветена на въпросите на сигурността в южното съседство на ЕС, министрите на отбраната обсъдиха обстановката в Сирия, Либия, региона на Сахел и Мали.

Те се обединиха около становището, че е необходимо да се прилага всеобхватен подход към кризите и да се предотврати разпространението на конфликтите в регионален мащаб.

#Либия #Сирия #Босна и Херцеговина #Кипър #Никозия #Европейски съюз #ЕС #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници