„Росатом”: Дано това не е поредният спектакъл за АЕЦ „Белене”

„Росатом”: Дано това не е поредният спектакъл за АЕЦ „Белене”
Говорителят на руската корпорация „Росатом“ Сергей Новиков. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската корпорация „Росатом“ е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор, заяви говорителят на дружеството Сергей Новиков.

В четвъртък се очаква парламентът да гласува решение, с което да рестартира проекта „Белене“, който бе прекратен от българското правителство през март.

За целта е необходимо депутатите от ГЕРБ да съберат 48 подписа, за да бъде внесено решението за гласуване в Народното събрание.

В него ще бъдат записани условията, при които България е съгласна да преговаря с американската „Глобъл пауър консорциум“ за строежа на централата.

Според Сергей Новиков появата на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“ за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

„След като има инвеститор, който е готов да построи централата, без държавно финансиране от българския бюджет, което, впрочем, беше готова да направи и руската страна – това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание“, допълни той, цитиран от БНР.

Говорителят на „Росатом“ отрече информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и „Атомстройекспорт“ за откупуване на проекта. Според него обаче това не означава, че те не могат да започнат.

„Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага“, каза Новиков, но изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла „Белене“, или все пак става дума за реална идея.

От опозицията и от ляво, и от дясно остро разкритикуваха кабинета за намерението да преговаря с американската фирма.

„Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти“, каза пред журналисти в парламента председателят на ДСБ Иван Костов.

От ДСБ искат правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. „инвеститор“ за АЕЦ „Белене“.

„Информацията, която ние имаме, е, че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор“, добави Костов.

„Радостта на Цецка Цачева за АЕЦ „Белене“ може да се окаже малко преждевременна“, коментира пък депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

„Сегашният вариант е очевидно най-лошият, който може да бъде избран – със 100% чуждо участие, България се превръща в територия, на която чужда компания идва, за да печели. Ползата за българските граждани ще е само в това, че евентуално компанията ще плаща данъци в България“, допълни той.

Според него не е много сигурно дали американската компания ще използва български строители, за да изгражда централата, защото например американската компания, която строи ТЕЦ „Марица-изток 1“, използва турска компания за строителството.

В сряда беше съобщено, че неизвестният „Глобъл пауър консорциум“ проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втората атомна централа в България.

По-късно същия ден министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди информацията, като подчерта, че инвеститор за „Белене“ има, но за да се провеждат каквито и да било преговориq българското правителство трябва да получи мандат от Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене“.

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Румен Овчаров #Коалиция за България #председател на НС #Цецка Цачева #Иван Костов #ДСБ #Атомстройекспорт #Глобъл пауър консорциум #Русия #България #Народното събрание #ГЕРБ #Сергей Новиков #АЕЦ „Белене“ #Росатом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници