Татяна Дончева за кабинета на ИТН: Персони без капацитет!

Татяна Дончева за кабинета на ИТН: Персони без капацитет!
A A+ A++ A

"Не поставям под съмнение, че "Има такъв народ" са първа политическа сила и трябва да представят кабинет. Но не искайте от мен да нося отговорност за безумни решения, да поверя съдбините на България в ръцете на хора, които нямат никаква идея за какво става дума." Това коментира в "Панорама" на БНТ зам.-председателят на парламента от "Изправи се Бг! Ние идваме" (ИБГНИ) Татяна Дончева.

Хората в кабинета имат ключово значение, обясни тя. И допълни, че за ИБГНИ е без значение дали в предложения състав на кабинета кандидатът за правосъден министър е сменен с друг, "който долу-горе е същата работа като професионален капацитет". (Вчера, часове преди да върне изпълнен проучвателния мандат ИТН смени номинирания за правосъден министър Момчил Иванов, прочул се в последните дни със статуси във Фейсбук, с видинския адвокат Иво Атанасов.)

Депутатите от ИБГНИ ще гласуват единно. "Не очаквай групата да гласува разделно. Ще гласува единно и "Демократична България". Ще ни води здравият разум, съзнанието може ли да се свърши работа в дадената ситуация. Ние каквото е трябва да се създаде правителство, сме го направили", каза Дончева.

Само един поназнайва в сферата си

"В това правителство, в тези персони, няма хора, които имат капацитет. Това, което събрахме до момента, открои кандидатката за социален министър като единствения човек, който що-годе нещо поназнайва от сферата си", обяви Дончева.

Тя коментира и предложения за силов вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, когото в момента СУ проверява за плагиатство. "Когато тикате за вътрешен министър, отговарящ за специалните служби, един персонаж, който е почетен консул на офшорна зона, и в чиято адвокатска кантора има 6 счетоводителки, очевидно не за да се занимават с правни консултации, а за да се занимават с финансови транзакции, ще трябва да се запитате почетният консул на Барбадос Барбадос ли ще представя или българските национални интереси, че ще отговаря и за специалните служби. И как по-точно ще отговаря за финансовото разузнаване от ДАНС или за разни други подробности", каза Дончева. И продължи, че това, че след като е станало ясно, че Илиев е обществено неприемлива кандидатура, той да бъде представен като вицепремиер, "ми се вижда малко проява на наглост и нахалство".

Илиев не бе единственият критикуван от Дончева проекто-министър. "Искам да обърна внимание на хората, които до момента са между капките. Предлага се държавните финанси да управлява един човек (Пламен Данаилов), който в последните години си вади хляба като вещо лице в Софийския градски съд. Твърдя, че няма как с доходи на вещо лице в СГС вие да се издържате. Същевременно те не казват кой къде е работил в последните 10-15-20 години. Задължително е всички от кабинета да се знае къде са завършили, къде са работили, с кого са работили", обясни тя. Кандидатът за финансов министър бе критикуван, че иска преразглеждане на плана за възстановяване на България, който тепърва ще се праща на Европейската комисия, както и че ще преразглежда актуализацията на бюджета, когато вече трябва да се готви проекта за бюджет 2022.

Съчинение на Тошко Йорданов

Дончева не бе благосклонна и към програмната декларация на ИТН, с която партията на Слави Трифонов преди дни обяви приоритетите си от парламентарната трибуна. ИТН твърди, че по тях е постигнато съгласие с формациите, с които водиха експертни разговори за целите на бъдещото управление. "Това пред мен е последното съчинение, което Тошко Йорданов ми изпрати, твърдейки, че ние сме се съгласили в разговорите, които са водени, и че всичко това е една прекрасна реформа, в която всички си съвпадаме на 90%", каза Дончева, държейки декларацията.

И започна да изрежда: "Въвеждане на работещ механизъм за прекратяване на правомощията на главния прокурор". "Ние имаме задача да прекратим правомощията на Гешев, а въвеждане на работещ механизъм, който ще ни сработва след 3 главни прокурора, не ни трябва. Ей такива думички, които заменят други важни думички, пребивават в това съчинение. Думите сочат намерения", обясни тя.

И продължи, че "вътре са написани откровени глупости".

Има време за корекции

"Българският народ е склонен да взема странни решения, екстремални, абсолютно скарани със здравия разум", коментира още Татяна Дончева. Тя припомни, че по силата на решение на Конституционния съд от 1992 г. до гласуването в парламента ИТН може да направи корекции в състава да предложеното правителство. "Аз съм съгласна, че трябва да има правителство, което да ни даде време до следващата пролет", посочи депутатката от ИБГНИ.

Тя обясни, че на преден план трябва да са хора, които са високи професионалисти. Служебното правителство създаде предпоставките в демонтирането на модела "ГЕРБ". "Каква ревизия гласите на курса", попита тя ИТН. И припомни как в първото си тв интервю след номинацията за премиер Пламен Николов е говорил за компромиси и консенсус. "За нас това е преразглеждане на курса. Не виждаме нагласа за сериозни и тежки действия за промяна", заключи Дончева.

Източник: Сега

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници