Борисов пред Евронюз: Миналото ми е прекрасно

Борисов пред Евронюз: Миналото ми е прекрасно
ЕС е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция, смята премиерът. Снимка: AP
A A+ A++ A

Миналото ми е прекрасно и не завися от никого, заяви премиерът Бойко Борисов относно американските доклади, публикувани преди време в „Уикилийкс“, според които миналото на министър-председателят е обвързано с престъпна дейност.

Европейският съюз е прекалено строг към България, а толерантен към Гърция. България ще постигне енергийна независимост в близките няколко години. Това са акцентите в интервю на министър-председателя Бойко Борисов за телевизия Евронюз.

В ексклузивното интервю българският премиер коментира въпроси като отлагането на влизането на България в Шенген, енергийната независимост на страната от Русия.

На въпрос за разследването на „Газпром“ в Европейската комисия за неговата газова политика в региона Борисов посочи, че България е била най-тежко засегната от газовата криза.

Той припомни как, докато е бил кмет на София, 10-15 дни в страната не е имало доставки на газ при минусови температури и не е имало кой да помогне.

„Ние помагаме на ЕК в разследването й за „Газпром“. „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предоставили всички необходими документи на комисията преди няколко месеца. Междувременно ние си научихме урока“, посочи премиерът и обясни, че се изгражда газопроводът с Румъния, а този с Гърция е в много напреднал стадий и ще бъде напълно готов след месец или два.

Борисов припомни, че предстои стартирането на строителството на интерконекторната връзка с Турция и връзката със Сърбия.

Той обаче подчерта, че това не са единствените варианти за постигане на по-голяма енергийна независимост на България от руския газ.

„Най-важната възможност за енергийна диверсификация за България са залежите от петрол и газ в Черно море. Аз съм уверен, че България успешно ще успее да диверсифицира своите енергийни източници до три-четири години“, каза Борисов.

Той заяви, че правителството подкрепя европейския проект „Набуко“, както и руския „Южен поток“.

По думите му България е направила всичко по отношение на „Набуко“, което е било необходимо от нейна страна – парламентът одобри неговото изграждане, подписани бяха всички необходими документи и строителството „му може да започне още утре”“ ако е нужно.

На въпрос за влиянието на икономическата ситуация в Гърция върху българската икономика Борисов заяви, че Гърция е добър съсед на България.

ЕС обаче е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция и сега всички страдат заради тази толерантност, смята премиерът.

Той припомни, че през последните три години България е извършила пенсионна реформа, увеличена е възрастта за пенсиониране и са замразени пенсиите и заплатите.

Борисов подчерта, че бюджетният дефицит на страната в момента е 1.2% от БВП, а инфлацията е 0%.

Министър-председателят изтъкна, че единствените други страни в Европа с подобни икономически успехи са Дания и Финландия.

Борисов потвърди, че България няма желание да се присъедини към еврозоната точно в този момент, макар да е изпълнила условията за това.

Според него не е честно най-бедната от страните в ЕС да се присъедини към еврозоната и да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение.

По въпроса за Шенген, той коментира, че това, което е хубаво за България, е, че членовете на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана, отколкото в техните собствени страни.

„Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е стриктно пазена“, заяви той.

„Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове и тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден – 40 тона кокаин, на следващия ден – три тона кокаин, това са стотици тонове наркотици и това само в рамките на няколко месеца. Това е доказателство, че ние не просто говорим за мерки, а действаме, така че да се справим с наркотрафикантите“, заяви премиерът.

Борисов коментира и критичния доклад на Европейската комисия, който обръща внимание на неуспеха в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

„Ако обърнем внимание на прозрачността при провеждането на конкурсите за обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. По отношение на престъпните банди, техните босове са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина“, каза премиерът.

Попитан за своето минало в тъмните години на прехода, Бойко Борисов подчерта, че „миналото му е прекрасно и той не зависи от никого“.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Уикилийкс #Европейският съюз #ЕС #Гърция #България #Шенген #Румъния #Газпром #Европейската комисия #София #Булгаргаз #Булгартрансгаз #Турция #Сърбия #Набуко #Южен поток #Черно море #Европа #Финландия #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници