800 на протест срещу новите цени на найлоновите торбички

800 на протест срещу новите цени на найлоновите торбички
800 души излязоха на протест в центъра на София срещу новата екотакса за найлоновите торбички. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 800 души протестираха в София против новите изисквания за полиетиленовите торбички.

От началото на следващия месец влиза в сила нова продуктова такса за всички размери и плътност на торбичките, които имат дръжка или друг способ за захващане – 35 стотинки за брой.

От 1 януари 2013 г. екотаксата ще бъде 45 стотинки, а от началото на 2014 г. – 55 стотинки. Досега с такса бяха обложени само полиетиленовите торбички с дебелина под 15 микрона.

На протеста дойдоха работници и производители от София, Варна, Бургас, Враца, Асеновград и Пловдив.

Наред с националния трибагреник протестиращите издигнаха и много транспаранти, призоваващи за отмяна на наредбата и оставяне на сектора да работи, предаде БГНЕС.

Главна мотивация на протестиращите е, че предвидената такса от 35 стотинки върху торбичките е сред най-високите в Европа, а същевременно за техния бизнес не се създава никаква алтернатива.

Много недоволни отхвърлиха аргумента, че полиетиленовите торбички увреждат околната среда, като защитиха позициите си с твърдението, че за хартиените торбички няма възможност за рециклиране, за разлика от полиетиленовите, които като рециклиран материал могат да се използват и в други производства.

Шествието, което тръгна от площад „Александър Невски“, беше водено от автомобил с озвучителна система, от който организаторите отправяха своите призиви най-вече към министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Многократно беше задаван въпросът „Кой убива българския бизнес?“, на който протестиращите отговаряха: „Караджова“ и „Оставка!“.

Издигнаха се лозунги: „Европа затваря депата за отпадъци, България строи“, „Наредбата отваря пътя на китайските торбички“; „Мисли логично, живей екологично“ и други.

Призиви бяха отправени Караджова да остави сектора да работи. По информация на протестиращите при затварянето на производството на полиетиленови торбички, без работа ще останат около 6000 производители, работници, както и много търговци.

Шествието блокира за 20-ина минути движението по бул. „Александър Батенберг“ по пътя си към Министерски съвет.

Преди да стигнат дотам обаче, протестиращите спряха пред Народното събрание и Националната художествена галерия.

#найлонови торбички #София #Варна #Бургас #Враца #Асеновград #Пловдив #Европа #Нона Караджова #министър на околната среда и водите #Министерски съвет #Народното събрание #Националната художествена галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници