Николич пред ООН: Сърбия никога няма да признае Косово!

Николич пред ООН: Сърбия никога няма да признае Косово!
Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, обяви президентът Томислав Николич в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, обяви президентът Томислав Николич в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник.

Държавният глава на Сърбия обаче посочи, че страната му се стреми към траен мир между сърби и албанци и директни преговори с Косово на най-високо политическо ниво, предаде „Дневник“, позовавайки се на белградския вестник „Вечерне новости“.

„Сърбия иска трайно, устойчиво и приемливо решение на всички проблеми“, заяви Томислав Николич пред Общото събрание на ООН.

Вестник „Вечерне новости“ отбелязва думите на президента, че „Сърбия никога, при никакви условия няма да признае независимостта на Косово“.

Според Томислав Николич косовският проблем може да бъде решен и ще бъде решен по мирен начин, пише вестник „Блиц“.

„Сърбия се ангажира и ще изпълни всички задължения, които като държава пое с постигнатите досега договори, макар да ги оценявам като изпълнение на списък с желания на албанската страна и отстъпки на нашето тогавашно ръководство под силен натиск“, заявил още Томислав Николич.

Сръбските издания отбелязват, че президентът се е срещнал с президента на САЩ Барак Обама и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Пред Белград и Прищина предстоят трудни решения, но диалогът трябва да продължи възможно по-скоро, се казва в съобщение на върховния представител на ЕС по въпросите на
външните работи и сигурността Катрин Аштън, която разговаря в Ню Йорк с косовския премиер Хашим Тачи, пише още „Вечерне новости“.

#вестник „Блиц“ #вестник „Вечерне новости“ #Албания #независимост #Президент на САЩ #Барак Обама #премиер на Косово #Хашим Тачи #Президент на Сърбия #Томислав Николич #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #ООН #Косово #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници