Костов: Китай иска да инвестира 560 млн. евро в Пристанище Варна

Костов: Китай иска да инвестира 560 млн. евро в Пристанище Варна
Китай проявява интерес към Пристанище Варна и иска да инвестира около 560 млн. евро в модернизацията и разширяването на товарооборота му, обяви председателят на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китай проявява интерес към Пристанище Варна и иска да инвестира около 560 млн. евро в модернизацията и разширяването на товарооборота му, обяви председателят на ДСБ Иван Костов.

Той съобщи, че веднага след лятната ваканция на парламента бил поканен на разговор от посланика на Китай в София Гуо Йеджоу, който декларирал заинтересоваността на няколко големи китайски фирми, като Шанхайското пристанище, към порт Варна, предаде БГНЕС.

„Получих уверение от китайския министър, с когото се запознах, че той ще има среща в Китай с тези инвеститори“, заяви Иван Костов.

Лидерът на ДСБ посочи, че за Варна е изключително важно да има голям стратегически инвестиционен проект, свързан с пристанището, от което зависели съдбата и икономическото развитие на морската столица.

„В Министерството на транспорта продължава подготовката на тръжните документи за обявяването на конкурс за концесионирането на Пристанище Варна-запад и може би на част от територията на Варна-изток с идея да се изгради експоцентър и конкурсът евентуално да стартира в края на годината“, информира още Иван Костов.

Той посочи, че има проблеми, свързани със собствеността, които трябва да се изчистят.

„Перспективата за развитието на източните пристанища на ЕС, защото Варна е едно от най-източните пристанища, се крие в икономическото развитие на страните, които се намират на Изток. Водещи в момента в развитието на глобалната икономика са Китай, Индия, Турция, Русия и Бразилия. Това са страните, които дърпат развитието на целия свят напред, което означава, че от тези страни идва икономическата активност, товарите, оборотите, ние на това разчитаме“, допълни Иван Костов.

По думите му заради слабия икономически растеж в Европа България не може да очаква висока инвестиционна активност от региона.

„Въпреки че и Европа може да развие износ през тези пристанища в Черноморския регион, шансът е в това – бързо развиващите се пазари в страните от Изток и те са шансът за Варна“, категоричен е тъмносиният лидер.

#Иван Костов #ДСБ #председател на ДСБ #пристанище Варна #Китай #Шанхай #инвестиции #ЕС #износ #Китай #Индия #Турция #Русия #Бразилия #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници