„Алфа Рисърч“: ИТН и ГЕРБ-СДС с равни шансове за първото място на изборите

„Алфа Рисърч“: ИТН и ГЕРБ-СДС с равни шансове за първото място на изборите
A A+ A++ A

Националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, финансирано от агенцията, показва, че 5 дни преди изборите се очертава паритет за първото място с малка преднина на партия „Има такъв народ“ (ИТН) пред коалиция ГЕРБ-СДС.

БСП достига 16,4% от анкетираните

Към момента „Демократична България“ е четвърта с 12%, ДПС има подкрепа 11,1%, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,3%.

Ключов за финалния резултат и за съотношението между двете формации ще е вотът от чужбина, който националното проучване не може да отчете.

Към момента „Българските патриоти“ (3,8%) остават малко под изборната бариера от 4%. Не съумява да премине чертата и Възраждане (3,2%), но при него също е интересно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4 април.

10% от твърдо решилите да гласуват  заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. Този дял трудно може да преобърне цялата картина, но може да повлияе на крайния резултат в две посоки: първо, да определи победителя от изборите и второ, да „вкара“, или да изкара“ някои партии от парламента.

Между 47 и 50 на сто от анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3,1 млн. и 3,3 млн. души, посочва „Алфа Рисърч“.

Според агенцията има притеснения от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15,4% от всички анкетирани заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11,8% от възможни опашки пред изборните секции в резултат от по-бавното гласуване.

Най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП, от които всеки четвърти и на ДПС, от които всеки трети изразява безпокойство от този вот. 12 на сто  имат съмнения за манипулация на изборните резултати.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 - 7 юли 2021г.сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.

#избори #ИТН #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници