Сагата приключи! Александровска болница вече е с ново ръководство

Сагата приключи! Александровска болница вече е с ново ръководство
A A+ A++ A

От думите му стана ясно, че за последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар посочи и че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

След извършената по нареждане на служебния министър Стойчо Кацаров проверка, беше установено, че посочените от доц. Оскар факти са достоверни, а общият дълг на лечебното заведение от 2013 г. насам е в размер на 70 млн. лв.

В резултат, със заповед на министър Кацаров за изпълнителен директор беше назначен д-р Атанас Атанасов, бивш управител на МБАЛ Шумен, за председател на Съвета на директорите - ревматологът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Румен Стоилов, а третият член на борда е юристът Гергана Андреева.

Новото ръководство обаче беше възпрепятствано да поеме функциите си, тъй като от Търговския регистър отказаха да го впишат заради "противоречия в акта на здравния министър". Впоследствие Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на УМБАЛ "Александровска", докато старото обжалва освобождаването си.

В поредица от медийни изяви, директорът на болницата проф. Борис Богов и председателят на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов уверяваха, че болницата е в стабилно финансово състояние и че назначаването на прокурист "не е добра идея".

Доц. Александър Оскар подаде оставката си като член на борда. В мотивите си той подчерта, че наредената по негови сигнали проверка е довела до "недопустим натиск от страна на ръководството на болницата по отношение на лекари и медицински персонал, които бяха принудени срещу заплахи за запазване на работни места да подписват декларации в подкрепа на ръководството". 

Междувременно от публикация в "Капитал" стана известно, че докато е бил изпълнителен директор, а впоследствие и председател на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов е бил в конфликт на интереси, тъй като е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. По тези основания КПКОНПИ започна проверка.

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, посочи по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Междувременно Софийският градски съд за пореден път спря вписването на смяната на борда на Александровска болница по искане на д-р Буланов, който обжалва освобождаването си "поради несъвместимост".

С днешното вписване на новото ръководство в Търговския регистър сагата с управлението на най-старата университетска болница у нас приключи, пише Оффнюз.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници