И лидерът на босненските сърби отрече геноцида в Сребреница

И лидерът на босненските сърби отрече геноцида в Сребреница
Лидерът на босненските сърби Молорад Додик (в средата). Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

След новия президент на Сърбия Николич, и лидерът на босненските сърби Милорад Додик отрече геноцида в град Сребреница през 1995 г.

На предизборна среща в Сребреница в четвъртък, където по време на войната в Босна и Херцеговина 9 000 мюсюлмани бяха избити от босненските сърби, Додик коментира, че за извършеното престъпление трябва да отговарят и двете страни в конфликта, цитира БГНЕС.

"Дойде ми до гуша от внушенията, че сърбите са лоши момчета, а босненците жертви. Всичко това трябва да приключи. За престъпленията в Сребреница трябва да отговарят тези, които са ги извършили, но не трябва да се забравя и отговорността на другата страна за жертвите", каза лидерът на босненските сърби.

"През цялото време се прави опит Сребреница да се превърне в лошо място за сърбите чрез твърдението, че тук е извършен геноцид. Аз твърдя, че това не е вярно. Тук не е извършван геноцид", добави Додик.

Ръководителят на босненската сръбска армия, която през 1995 г. превзе Сребреница, генерал Ратко Младич, който е изправен пред Международния трибунала в Хага, се смята за основният виновник за извършения геноцид там.

Младич прекара 16 години в бягство от властите, докато не бе заловен през май 2011 г. в Северна Сърбия.

Главен обвиняем за зверствата в Сребреница, както и за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени между 1992 и 1995 г. , остава бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич.

Той обаче беше оправдан за геноцид в други населени места в Босна и Херцеговина по време на войната в бивша Югославия.

Процесът срещу Караджич, който беше арестуван през юни 2008 г. в Белград, след като се укрива 13 години, започна през октомври 2009 г. Обвиняемият не се признава за виновен и се защитава сам.

Кървавият конфликт в Босна и Херцеговина през 1992–1995 г. отне живота на най-малко 100 хиляди души, милиони бяха прогонени от своите домове.

През юли 2012 г. Европейският съюз окачестви престъпленията от Сребреница като геноцид, както нееднократно е потвърждавано от Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия и Международния съд.

Това беше и официална позиция на Европейската комисия по повод коментарите на новоизбрания президент на Сърбия Томислав Николич, който в телевизионно интервю в края на юли заяви, че в Сребреница са извършвани военни престъпления, но те не могат да бъдат наречени геноцид.

#Милорад Додик #Ратко Младич #Радован Караджич #бивша Югославия #Войната в Югославия #Югославия #Сърбия #босненските сърби #геноцид #Трибунал за бивша Югославия в Хага #Президент на Сърбия #Европейската комисия #ЕК #Европейският съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници