Руско НПО поиска отлъчването на патриарх Кирил

Руско НПО поиска отлъчването на патриарх Кирил
В края на април Партиархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи божествена света литургия в храм-паметника "Александър Невски" заедно с българския патриарх Максим. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Отменяне на църковния сан на руския патриарх Кирил поискаха от руската обществена организация „Общество за защита правата на потребителите“.

Организацията е изпратила писмо до Светия синод на руската православна църква, с което моли патриарх Кирил да бъде свален, предаде bTV, цитирайки председателя на „Общество за защита правата на потребителите“ Михаил Ашаков пред „Газета“.

Гражданската организация обвинява главата на руската църква в „изнудване“, „търговия в Божия дом“, „стремеж към разкош и лично обогатяване“, както и съжителство с жена, която не е негова роднина.

Искането на обществената организация е продиктувано от православните вярвания и канони и противоречивата информация за живота на патриарх Кирил, обясни нейният председател.

В тази връзка Ашаков спомена случая с часовника за 30 000 евро, който се виждал на ръката на патриарха на официална снимка, и как изведнъж скъпият накит „изчезнал“ от официалната страница на Руската православна църква.

Тогава самият патриарх Кирил определи снимката като колаж с обяснението, че църковното му облекло изключва носенето на часовник.

Малко след това в интервю главата на руската църква сподели, че има такъв часовник, но той е сред подаръците му и не го носи, защото предпочита часовниците, подарени му от тогавашния президент и сегашен министър-председател Дмитрий Медведев, които са „руски, евтини“.

От „Общество за защита правата на потребителите“ припомниха и скандалите, които имаше около Всеруския патриарх заради луксозно имущество, което той притежава.

Според председателя на организацията писмото до Синода няма да е достатъчно, затова той се обърна към всички руснаци, които да го прочетат и изпратят от свое име, за да може въпросът да бъде разгледан от църковния съд.

„Колкото по-скоро бъде лишен патриарх Кирил от сана и отлъчен от църквата, толкова по-малко хора ще може той да отблъсне от православието“, заключи Ашаков.

От гражданската организация се надяват решение на проблема с патриарх Кирил да бъде взето най-късно на следващия Архиерейски събор, който е насрочен за февруари 2013 г.

#Русия #руска православна църква #патриарх Кирил #НПО #Дмитрий Медведев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници