Българите най-недоволни от жп транспорта си от гражданите на ЕС

Българите най-недоволни от жп транспорта си от гражданите на ЕС
Едва 18% от българите са доволни от нивото на железопътната система в страната, сочи проучване на Евробарометър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва 18% от българите са доволни от нивото на железопътната система в страната, сочи проучване на Евробарометър, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия.

Ниското ниво на удовлетвореност обаче е факт в повечето от държавите членки от Централна и Източна Европа - Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Полша, Румъния, България и Гърция, показват още резултатите.

Най-доволни от железопътната си система пък са във Финландия, където услугите удовлетворяват 67% от гражданите.

71% от гражданите на Европейския съюз подкрепят отварянето на своите национални и регионални железопътни мрежи за конкуренция, защото смятат, че засилената конкуренция ще е от полза за пътниците.

Според повечето европейски граждани отварянето на този пазар за конкуренция ще окаже положително въздействие върху цените на билетите (72% от анкетираните), качеството на обслужване на пътниците във влаковете (71%), удобството и чистотата във вагоните (70%), честотата на влаковете (68%), точността (66%), начина на управление на железопътните дружества (63%) и броя на обслужваните спирки или маршрути (62%).

Огромното мнозинство от европейците очаква засилената конкуренция на железопътния пазар да се отрази положително на отделните заинтересовани страни, като например пътниците (78%), частните железопътни оператори (68%) и служителите на железопътните дружества (55%).

Не на последно място, 70% от гражданите на ЕС биха искали конкуренцията да доведе и до предлагането на железопътни услуги „без екстри“, подобно на нискотарифните авиокомпании, а 43% желаят предлагането на луксозни услуги (осигуряване на храна, филми, вестници и др.)

Освен това почти две трети (65%) от европейците биха желали да имат повече различни възможности за закупуване на билети (напр. онлайн, чрез смартфони или в самия влак).

Европейската комисия възнамерява да приеме нов пакет от мерки през следващите месеци, т.нар. 4-ти железопътен пакет, с който вътрешните пазари за пътнически железопътни превози ще се отворят за конкуренция, ще се намали времето за пускане на пазара на нов подвижен състав - чрез засилване ролята на Европейската железопътна агенция, и ще се подобри управлението на железопътната инфраструктура, за да се увеличат ефективността на железопътните оператори и конкуренцията.

Според Евробарометър 45% от европейците никога не са се качвали на влак, а една четвърт пътуват най-много веднъж в годината.

70% от гражданите използват националните или регионалните влакове основно при туристически пътувания, като съвсем малко клиенти на железниците споменават, че ги използват за пътуване до работа или училище или за делови пътувания.

Когато на неползващите влак или на пътуващите веднъж годишно европейци бил зададен въпрос какви подобрения биха ги накарали да започнат да ползват влак, повече от 40 процента споменали понижаването на цените, а една трета спонтанно отговорили, че нищо не може да ги накара да използват железопътния транспорт.

#Евробарометър #жп транспорт #БДЖ #ЕК #Финландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?