Производители на зелена енергия искат оставки в ДКЕВР

Производители на зелена енергия искат оставки в ДКЕВР
Производителите на енергия от ВЕИ източници смятат, че чрез новата такса се облагодетелстват електроразпределителните дружества. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Производители на зелена енергия поискаха оставката на ръководството на Държвната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Те се събраха на протест пред сградата на ДКЕВР, където се обявиха против новата такса, която им отнема до 40% от печалбите в полза на електроразпределителните дружества, предаде bTV.

Новата такса „Достъп“, която производителите на зелена енергия трябва да плащат за присъединяване към електроразпределителната система на страната, е между 10 и 40 на сто в зависимост от това кога източниците са включени в системата.

Според протестиращите решението за тази такса е незаконно и дискриминационно. Те се чувстват подведени, че инвестициите им ще бъдат гарантирани за 20 години.

Производителите на енергия от ВЕИ източници смятат, че чрез таксата се облагодетелстват електроразпределителните дружества.

Протестиращите напомниха, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обвини именно новите ВЕИ проекти за повишението в цената на тока с 13.6% от 01.07.2012 г.

Производителите на зелена енергия настояват за среща с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и с премиера Бойко Борисов, на която да получат гаранции, че държавата няма да налага репресивни мерки спрямо тях в бъдеще.

Протестиращите се обединиха и около твърдението, че размерът на таксите е безпрецедентен за останалите страни от Европа.

#зелена енергия #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #ВЕИ #протест #Делян Добрев #министър на икономиката и енергетиката #Бойко Борисов #премиер #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници