НСО няма да глобява граждани на пътя

НСО няма да глобява граждани на пътя
A A+ A++ A

Националната служба за охрана (НСО) няма да глобява на пътя – тя няма полицейски правомощия и не може да санкционира шофьорите, заяви и.д. директор на НСО ген. Тодор Коджейков.

В края на миналата седмица новите проектозакони за специалните служби бяха обсъдени при президента Росен Плевнелиев и забележките срещу законопроекта за НСО бяха свързани тъкмо със записаните правомощия на държавните гардове.

По повод предвидената в проекта възможност НСО да налага санкции ген. Тодор Коджейков даде пример в кои случаи службата ще може да санкционира граждани, които не изпълнят разпореждания или не съдействат на гардовете.

„Един закон, ако не е обвързан с наказателните разпоредби, той е само пожелателен към тези хора, които трябва да изпълнят някоя разпоредба“, заяви Коджейков в понеделник в интервю за Дарик радио.

Шефът на НСО беше категоричен, че службата нито иска, нито ще получи повече правомощия с новия закон.

Целта е с него да се разпише всичко онова, което НСО върши като задължения през последните 20 години, подчерта ген. Коджейков.

Той обясни, че както и сега, гардовете ще имат право при дейността си да задържат нарушители, но само до идването на полицейските органи.

Както това е станало миналата седмица, когато пред колата на вицепремиера Цветан Цветанов се изправи мъж с пистолет, припомни генералът.

„Това е хубав пример как работят нашите колеги в екстремална обстановка. Искам да благодаря на колегите, че са действали много професионално, много отговорно и не са създали нещо, което сега щеше да бъде на всички страници на вестниците и по всички  телевизии. А именно да се стреля по този човек. Ако е била ситуацията в друга държава, знаете какъв е щял да бъде изходът за този господин”, обясни ген. Тодор Коджейков.

#Националната служба за охрана #НСО #ген. Тодор Коджейков #Росен Плевнелиев #президент #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #вицепремиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници